Treceți la conținutul principal

Europa dezbinata, Romania marginalizata (2)

La inceput de saptamana, entuziasmul franco-german din 9 decembrie s-a estompat. Bursele de valori au avut o alura deloc incurajatoare. In marile capitale europene, indicii au luat-o mult in jos. Cea mai semnificativa, din zona noastra, este Varsovia unde bursa a "cazut", astazi, luni, cu 2,34%. La randul lor, agentiile internationale de rating  nu dau nicio sansa durabila  "acordului" de la Bruxelles si asteapta noi "socuri" in zona comunitara.
Intrun lung interviu acordat ziarului Le Monde, presedintele Frantei incearca sa dea cele mai confortabile explicatii la "efortul"dualismului franco-german de a salva euro si, odata cu ea, de a sprijini viitorul UE. Insa N. Sarkozy este ne-echivoc in multe pasaje, cum este si acesta: "Trebuie sa fie clar ca o alta Europa este pe cale de a se naste: aceea a zonei euro, unde cuvintele hotaratoare vor fi convergenta economiilor, a regulilor bugetare si a fiscalitatii."
Monsieur Sarkozy nu vorbeste nici de Uniunea Europeana, nici de Europa celor 23 sau 26. Cuplul franco-german a dorit sa inchege in regului clare Europa zonei euro. Sau Europa primului cerc. Sau Europa de prima viteza. Restul  este/va fi Europa celei de-a doua viteze (secundare). Europa din cercul al doilea.  
Cum va fi creata Europa zonei euro? In doi pasi. Pana la Craciun, forurile de la Bruxelles vor pune la punct continutul juridic al acordului agreat (nu semnat!) la Bruxelles la 9 decembrie a.c., iar pana la sfarsitul lunii martie 2012 Europa zonei euro va avea un nou tratat, de buna  guvernanta  economica. Statele care nu sunt in zona euro pot adera la acest tratat. Cu conditia ca parlamantele/ autoritatile legislative sa acepate aderarea.
Clar ca buna ziua. La Burxelles, in joc a fost soarta zonei euro. Aceasta va fi reglementata de un nou tratat.
Cartea jucata de Merkel si Sarkozy nu este agreata peste tot. Opozitia din Franta spune clar ca este impotriva si daca va fi ales un nou presedinte, acesta va schimba tratatul SarkoMerkel. In statele din cercul II al UE lucrurile par a fi complicate si mai mult. In Polonia doua partide parlamentare se opun documentului de la Bruxelles. La Budapesta, premierul Viktor Orban (care a acceptat, ca si Cehia si Danemanrca, in  ultimul moment intelegerea ) spune ca va consulta parlamantul. La fel va fi si la Praga.
Doamna Merkel, la randul sau, va cere, miercuri, din nou, avizul Bundestagului.  
Pe piata politica din Romania, presedintele Basescu hipnotizeaza asa-zisa putere si manipuleaza asa-zisa opozitie dupa cum viseaza noaptea. Vrea neaparat sa modifice Consitutia dupa chipul si asemanarea vointei sale, avand ca pretext intelegerea de la Bruxelles de saptamana trecuta. In  fata falsului sau tupeu: sunteti impotriva intereselor europene ale tarii?, opozitia baga capul intre picioare si  baiguie tot felul de aiureli, in loc sa raspunda clar ce trebuie. Anume ca viitorul tratat este al zonei euro, iar prevederile sale nu sunt obligatorii din start Europei din zona a II-a. 
In orice caz, Constitutia nu poate fi obiect de tranzactionat pe decizia de la Bruxelles din 9 octombrie a.c., la care dl Basescu a aderat cu de la sine putere. Daca se va intampla ceea ce isi doreste dl Basescu, Romania va ramane marginalizata pe o lunga perioada de timp in  sfera inca nedefinita a zonei nedezvoltate a Uniunii Europene.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...