Treceți la conținutul principal

Scandalul burgerilor de cal: businessmanii din Vest vs producătorii Est


Cea mai recentă informaţie deplorabilă pe această temă vine de la The Sun, o publicaţie tip Can-Can, care a şi găsit vinovaţii pentru lasagna si burgerii ce hrănesc prin lanţurile de retail tip Tesco, Aldi, Carrefour si altele, milioane de europeni. The Sun, preluat cu mare pompă de Mediafax, balivernează despre sursa carnii de cal ce a inlocuit in Matea Britanie si alte vreo 16 ţări europene, carnea de vită in diverse preparate. Cică este carnera de la  caii salbatici  sacrificati in Delta Dunarii, de către români. Ăştia, ziariştii de la The Sun or să ajungă să ne facă şi canibali, iar ciracii lor de la Mediafax vor saluta cu apaluze o asemenea stire.
Scandalul este vechi, insă toată lumea a ţinut batista pe ţambal. In zile din  urmă, povestea a fost prezentă, pentru prima dată in Polonia. La 7 februarie a.c., The Warsaw Voice arăta ca ABP Food Group, o companie irlandeză de preparat si distribuit burgei acuză Polonia că a contaminat carnea de vită cu cea de cal in cadrul unei livrări de 170 de tone, facută cu mai multă vreme in urmă. Polonezii au reacţionat si au cerut să li se dea posibilitatea să ia probe de la societatea din Irlanda, pentru a examina calitatea si sortimentaţia, precum si trasabilitatea.
Dupa fermitatea polonezilor, scandalul s-a mutat in România.
O companie franceză, Comigel, printr-o suveică de afaceri a răspândit vestea că înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal ar fi “opera” unor abatoare din România. Cum grupul de prelucrare a preparatelor s-a aprovizionat de la furnizorul local (francez), pe nume Spanghero, presedintele acestui grup a arătat cu degetul către români. Ei, românii,  au furnizat carnea de cal, în loc de cea de vită. Numai că M. Barthélémy Aguerre, de la Spanghero, nu poate numi furnizorul român. Intrebat de presă, acesta a dat un raspuns tipic franţuzesc: nu am la mine numele acestuia. Nici nu putea să-l aibă, deoarece Spanghero nu a cumpărat carne direct din România, ci printr-un intermediar olandez, care, la rândul său a avut un intermediar cipriot.
Nici până astăzi nu se cunoaşte numele furnizorilor români.
De acesată dată, oficialităţile publice si private române au reacţionat demn si cu fermitate. Daniel Constantin, ministrul agriculturii a anunţat că din cele două abatoare suspicionate, unul este în afara oricărei bănuieli (nu a livrat carne către sus- numitii clienţi) iar al doilea urmează să fie analizat cu aceeaşsi exigenţă.
Mult mai clară este poziţia celor doi lideri din patronatul cărnii din România. Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară declarat AFP: “Este greu de crezut că un abator românesc a putut livra carne de cal etichetată-ambalată drept carne de vită”. Dacă, totusi, ar fi vorba de asa ceva, spune Frumosu, importatorul francez avea obligaţia de a verifica, la recepţia mărfii, calitatea cărnii. “Dacă nu a protestat ….atunci el este complice cu producătorul roman sau a schimbat eticheta dupa ce a preluat carnea”.
Logic ca buna ziua.
Furnizorul francez de carne pentru lasagna, care susţine că a cumpărat respectiva carne din România, trebuie să fi ştiut că este vorba de carne de cal şi nu de vită, a declarat sâmbătă, pentru AFP, Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta.”Sunt convins că importatorul ştia că nu este carne de vită, deoarece carnea de cal are un gust, o culoare şi o textură specific”, a declarat Minea. 
Aşteptăm evoluţia şi clarificarea acestei poveşti care vrea sa arate că bişniţăriile vesticilor pot fi aruncate in curtea esticilor europeni.
P.S.1: Apropo de această afacere, Le Figaro face un sondaj pe site-ul propriu. La intrebarea: Aveţi incredere in etichetarea produselor alimentare? aproape 83% dintre repondenţi au spus că nu au încredere.Click here to find out more!
P.S. 2: Le Monde face un mic reportaj despre romăni si cai, afirmând că noi, românii, nu avem apetitul cărnii de cal, deoarece acest animal este un mare prieten al omului, mai ales a celui de la sate. N.b.: Dar, să ştiţi stimaţi domni de la Le Monde că în România avem şi tractoare. Marile ferme de cereale, printre cele mai mari din UE, nu îşi produc cerealele cu forta calului ci a calului-putere.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...