Cea mai recentă informaţie
deplorabilă pe această temă vine de la The Sun, o publicaţie tip Can-Can, care
a şi găsit vinovaţii pentru lasagna si burgerii ce hrănesc prin lanţurile de retail
tip Tesco, Aldi, Carrefour si altele, milioane de europeni. The Sun, preluat cu
mare pompă de Mediafax, balivernează despre sursa carnii de cal ce a inlocuit in
Matea Britanie si alte vreo 16 ţări europene, carnea de vită in diverse
preparate. Cică este carnera de la caii
salbatici sacrificati in Delta Dunarii,
de către români. Ăştia, ziariştii de la The Sun or să ajungă să ne facă şi
canibali, iar ciracii lor de la Mediafax vor saluta cu apaluze o asemenea
stire.
Scandalul este vechi, insă
toată lumea a ţinut batista pe ţambal. In zile din urmă, povestea a fost prezentă, pentru prima
dată in Polonia. La 7 februarie a.c., The Warsaw Voice arăta ca ABP Food Group,
o companie irlandeză de preparat si distribuit burgei acuză Polonia că a
contaminat carnea de vită cu cea de cal in cadrul unei livrări de 170 de tone,
facută cu mai multă vreme in urmă. Polonezii au reacţionat si au cerut să li se
dea posibilitatea să ia probe de la societatea din Irlanda, pentru a examina
calitatea si sortimentaţia, precum si trasabilitatea.
Dupa fermitatea
polonezilor, scandalul s-a mutat in România.
O companie franceză, Comigel,
printr-o suveică de afaceri a răspândit vestea că înlocuirea cărnii de vită cu
cea de cal ar fi “opera” unor abatoare din România. Cum grupul de prelucrare a
preparatelor s-a aprovizionat de la furnizorul local (francez), pe nume Spanghero,
presedintele acestui grup a arătat cu degetul către români. Ei, românii, au furnizat carnea de cal, în loc de cea de
vită. Numai că M. Barthélémy Aguerre, de la Spanghero, nu poate numi furnizorul
român. Intrebat de presă, acesta a dat un raspuns tipic franţuzesc: nu am la
mine numele acestuia. Nici nu putea să-l aibă, deoarece Spanghero nu a cumpărat
carne direct din România, ci printr-un intermediar olandez, care, la rândul său
a avut un intermediar cipriot.
Nici până astăzi nu se cunoaşte numele furnizorilor români.
Nici până astăzi nu se cunoaşte numele furnizorilor români.
De acesată dată, oficialităţile
publice si private române au reacţionat demn si cu fermitate. Daniel
Constantin, ministrul agriculturii a anunţat că din cele două abatoare
suspicionate, unul este în afara oricărei bănuieli (nu a livrat carne către
sus- numitii clienţi) iar al doilea urmează să fie analizat cu aceeaşsi exigenţă.
Mult mai clară este poziţia
celor doi lideri din patronatul cărnii din România. Dragoş Frumosu, preşedintele
sindicatelor din industria alimentară declarat AFP: “Este greu de crezut că un abator românesc a putut livra carne de cal
etichetată-ambalată drept carne de vită”. Dacă, totusi, ar fi vorba de asa
ceva, spune Frumosu, importatorul francez avea obligaţia de a verifica, la recepţia
mărfii, calitatea cărnii. “Dacă nu a
protestat ….atunci el este complice cu producătorul roman sau a schimbat
eticheta dupa ce a preluat carnea”.
Logic ca buna ziua.
Furnizorul francez de carne pentru lasagna,
care susţine că a cumpărat respectiva carne din România, trebuie să fi ştiut că
este vorba de carne de cal şi nu de vită, a declarat sâmbătă, pentru AFP, Sorin
Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta.”Sunt convins că importatorul ştia că
nu este carne de vită, deoarece carnea de cal are un gust, o culoare şi o
textură specific”, a
declarat Minea.
Aşteptăm evoluţia
şi clarificarea acestei poveşti care vrea sa arate că bişniţăriile vesticilor
pot fi aruncate in curtea esticilor europeni.
P.S.1: Apropo
de această afacere,
Le Figaro face un sondaj pe site-ul propriu. La intrebarea: Aveţi incredere in
etichetarea produselor alimentare? aproape 83% dintre repondenţi au spus că nu
au încredere.

P.S.
2: Le Monde face un mic reportaj despre romăni si cai, afirmând că noi, românii,
nu avem apetitul cărnii de cal, deoarece acest animal este un mare prieten al omului,
mai ales a celui de la sate. N.b.: Dar,
să ştiţi stimaţi domni de la Le Monde că în România avem şi tractoare. Marile
ferme de cereale, printre cele mai mari din UE, nu îşi produc cerealele cu
forta calului ci a calului-putere.
Comentarii
Trimiteți un comentariu