Treceți la conținutul principal

Traian Băsescu, ca un băiat de prăvălie


Postarea facebook a filmuleţului in care Traian Băsescu îşi ia adio de la PDL este una dintre cele mai neaşteptate reacţii ale unui şef de stat dintr-o ţară civilizată. In cămaşă dungată si in vestă de pvc, Traian Băsescu arăta pe facebook ca un băiat de prăvalie supărat pe propria clientelă. Clientelă care îi mai dădea un ciubuc si, dintr-o dată, nu mai vrea. Ce suburban, ce monstruos pentru un  şef de stat european. Numai in   republicile tribale din Africa se mai intamplă aşa ceva. In plus de asta este o încălcare grosolană a prerogativelor constitutionale: Băsescu nu avea ce căuta intr-un congres de alegeri al unui partid politic si, cu atât mai mult să intervină făţiş pentru una dintre taberele aflate in lupta politică.
După ce dimineaţa îşi îmbraţişa partidul (Partidul Democrat) cu gândul că îşi va aşeza pupila (Mme Elena Udrea) pe postul care să îi fie confortabil lui,   Traian Băsescu se supară crunt seara, când numărătoarea voturilor de la Convenţia Naţională a PDL nu îi este favorabilă.
Traian Băsescu îşi dă, din nou, arama pe faţă, arătându-ne un personaj debusolat, fără orizont politic, fără strategie, aşa cum îl ştim dintotdeauna. El este şi rămane omul-fractură, omul ad-hoc, personajul politic neînduplecat cu el însuşi si cu cei care nu îi sunt la inimă. De această dată, însă, a făcut-o lată. Reuşeste să arunce puternica sa lovitură de cawboy politic în plexul partidului care ia stat la picioare mai bine de zece ani, de când T.B  l-a umilit, prin aceleaşi proceduri fanariote pe Petre Roman.
PDL este, începand din 24 martie 2013, un partid ce nu mai contează pe eşichierul politic al României. Sunt toate şansele ca partidul să dispară odată cu alegerile europarlamentare de anul viitor. De remarcat că, la această “performanţă” are contribuţie si Teodor Stolojan, cel care, in  2008, a  fost “îmbolnăvit” psihic de Traian Băsescu pentru ca acesta din  urmă sa preia puterea şi să devină preşedintele României. Alăturându-se moţiunii Vasile Blaga, Teo Stolojan a  dorit cu tot dinadinsul să se răzbune pe Traian Băsescu si pe camarila sa, cea care l-a pus in umbră, in ultimii ani, transformându-l in   simplu personaj de garderobă. Sorin Frunzăverde, iniţiatorul alipirii PDL la familia PPE, a dat semnalul degringoladei care se petrecea in PDL si cel care l-a înfruntat deschis pe Traina Băsescu. Totul in politică se plăteşte. T.B. l-a îngenunchiat pe Sorin Frunzăverde, izolându-l in colţul tarii, la Caraş-Severin, iar in preajma  alegerilor parlamentare  si a marii confruntări din PDL, S.F. ia dat lovitura de graţie lui T.B.
Dintre toţi, cel mai mult de pierdut are Traian Băsescu. Mai întâi că este un   om politic izolat, singuratic, fără anturaj si fără perspectivă. Este greu de spus că tineri promitatori ai PDL, precum Cristian Preda, Sever Voinescu s.a. se vor alipi de un lider fără alură si fără potenţial. Pentru ca asta este acum T.B.: un  om politic fără  nicio pretenţie de a juca un rol pe scena politică a ţării. Numai o greşeală din partea USL, respectiv, o nouă incercare de a-l suspenda i-ar putea reda suflul si regenera spiritul de luptă.
Adio PDL!. Adio Basescu!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...