Treceți la conținutul principal

MADR încurajează bişniţăria funciară şi pe latifundiarii corupţi

Primul ministru Victor Ponta nu trebuie să fie lăsat dus de nas, în nicun caz!
Ieri dupa amiază, MADR a postat pe propriul site proiectul de LEGE privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
Cine citeşte acest proiect de act legislativ nu are cum să judece altfel decât in sensul că în România corupţia si batjocura călăuzesc politica guvernamentală de jecmănire şi batjocorire a ţărănimii si a patrimoniului funciar al ţării. Pentru cei avizati, cât de cat, presupusa legislaţie privind reglementarea vânzarii-cumpărării terenurilor agricole viza “impiedicarea” înstrăinării pământului arabil si nearabil al României către persoane fizice din Uniunea Europeană. Pentru că, întâmplător sau nu, România si Bulgaria, sunt singurele state in care Tratatele de aderare nu au prevăzut, la “capitoul liberalizarea capitalurilor” o perioadă tranzitorie de 7+(plus) trei ani privind vânzarea-cumpărarea terenurlor agricole, aşa cum era stipulat in   aceleaşi Tratate cu foste state comuniste ce au aderat in 2004. Nici pentru Croatia (care a aderat la UE in 1 iulie 2013) nu este prevazută o asemenea discriminare.
Aşadar, pentru a proteja si incuraja fermierul român (lipsit, in genere, de capital si cu un sistem bancar neprietenos), încî de la alcătuirea Uniunii Social-Liberale, s-a hotărât îngrădirea  valului  de străini ce vor cumpăra terenuri in   România, începând cu 1 ianuarie 2014,  printro legislaţie cât de cât protecţionistă.
Asta deoarece se ştia, inca din 2011, România era singura ţară din Europa Comunitară in care străinii invadaseră patrimoniul funciar, aceştia, prin firme mai mult ori mai puţin paravan, deţinând cca 10% (1 milion ha) de terenuri.
Sarabanda proiectelor pe siteul MADR
După multe cârcoteli, MADR, în frunte cu tânarul ministru D.C., a emis in 3 septembrie a.c. un prim proiect de  Lege privind unele msuri de reglementare a vânzarii – cumpărarii terenurilor agricole situate in extravilan de către persoane fizice si de infiinţare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF). In 17 septembrie a.c., proiectul de Lege a fost retras de pe site si înlocuit de a doua variantă. De ce? Din cauza presiunilor exercitate de grupuri de interese ce roiesc in jurul conducerii MADR. Cum “mofturile” acestora nu sunt pe deplin satisfăcute, in 23 septembrie a.c., apare cea de-a treia variantă a proiectului, pe site fiind păstrat si textul celei de-a doua variante. In ideea asa-zisului drept de dezbatere publică. Stupoare, însă. La nici o luna, respectiv pe 13 noiembrie a.c., MADR a publicat pe site-ul propriu cea de-a patra variantă a unui proiect legislativ pe subiect,  de data aceasta  (atenţie!) nu sub formă de lege, ci de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG). Care este “chose-ul”?: Spre deosebire de o lege, o OUG nu mai trebuie să treacă prin tot procesul legislativ, respectiv să fie trimisă pentru dezbatere si aprobare celor două camere ale Parlamentului, apoi Preşedintelui pentru promulgare, după care să fie publicată in Monitorul Oficial, ca să intre in vigoare. Astfel, dacă este aprobată de Guvern, o OUG poate fi direct publicată in Monitorul Oficial si să intre in vigoare, urmând ca ulterior să parcurgă procesul legislativ şi să fie promulgată printr-o lege sau să fie inclusă intr-o alta lege la care face referire. 
Cine a zis că în agricultura nu sunt băieti deştepţi?
In fine, că lucrurile să fie duse la bun sfârşit, pe 18 noiembrie a.c., MADR retrage de pe site-ul propriu proiectul de OUG in cauză si apare cea de-a cincea variantă a proiectului de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
Facilitate pentru toată bişniţărimea Europei
Toate formulele de reglementare legislativă de până la 18 noiembrie a.c. impuneau nişte restricţii:
-de pildă, străinii care ar fi dorit să cumpere terenuri agricole in România nu puteau face asta decât in limita a 100 ha; ultimul proiect de lege nu mai specifică nimic în acest sens;
-in precedentele proiecte exista obligaţia ca cei interesati de piaţa funciară din România să aibă calificare în   sectorul agricol şi să fi avut experienţă de minim 5(cinci) ani; in ultima varianta nu mai există această obligaţie.
In ce priveşte dreptul de preempţiune la cumpărare, proiectul spune:
-Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege. Faţă de alte proiecte, acum arendaşii sunt pe “locul II”. Arendaşii pot cumpăra teren agricol extravilan, dacă au un contract de arendă încheiat pentru acel teren cu cel putin un an înainte de data înregistrării ofertei de vânzare.
Aceasta este singura condiţie pentru arendaşi, deoarece una dintre condiţiile prezente in toate precedentele variante ale proiectului a fost eliminata. Astfel, arendaşii nu mai trebuie să fie inregistraţi potrivit articolului 1.838 din Noul Cod Civil, adică nu trebuie să fi depus contractul la consiliul local sau consiliile locale in a carui rază teritorială se află bunurile agricole arendate. Hei, băietii destepti!!!!!!!?????????
Toate cele dispărute din variantele dedinainte sunt recompensate prin prevederi ce împovarează, - pe cine credeti? – pe bietul vânzător, adică nenorocitul de ţăran cu 1-3 ha, nevoit să vândă unul sau două pentru a o mai duce un  an-doi. Iată ce spune MADR prin noul proiect de lege:
 Art. 5 - (1) Vânzătorul înregistrează la primăria din raza unităţii administrativ teritoriale unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan.
 (2) Cererea prevăzută la alin (1) este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării – cumpărării, precum şi copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei 30 de zile.
Asadar, vânzătorul trebuie să depună odată cu cererea si documente cadastrale ale terenului. Păi, de unde, că în România niciun  guvern nu a reuşit nici măcar să demareze cadastrarea terenurilor agricole. Nicio grijă, vor spune multi. Mafia funciară se află deja în bloc-start. Ce minunată este România!!!!???
Am putea face, în continuare, mult haz de necaz, dacă tot pe site-ul MADR nu ar fi si astăzi textul unei OG privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, in care se specifica, intre altele ca ferma de familie este o exploataţie agricolă în care activităţile sunt realizate în principal de către membrii familiei, care produce pentru consumul propriu, iar, după caz, surplusul este comercializat.
Halal minister al agriculturii, halal ministru dacă prin astfel de reglementări contradictorii isi bat joc de satul românesc şi de cei trăitori, onest si cinstit,  în mediul rural.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...