Treceți la conținutul principal

Rusia sugrumă Polonia. Varşovia îndeamnă:“nicio masă fără mere“ (cu vodcă?)

In războiul comercial dintre Occident şi Rusia, cele mai palpabile rezultate sunt înregistrate de Moscova. Nu doar pentru că Putin este specialist în ştiinţele distructive, dar şi pentru că Occidentul este posomorât de prea multele afaceri nereuşite pe propriile pieţe.
Cea mai ţintită reacţie a Moscovei a fost, aşa cum era de aşteptat, Varşovia. Asta şi pentru că oficialii polonezi, începând cu premierul Tusk şi ministrul de externe Sikorski, au fost principalele trompete europene care au sprijinit destabilizarea situaţiei din Ucraina şi au stimulat atitudinile belicoase ale Moscovei. Este de menţionat că în timp ce oficialii politici polonezi “ameninţau” Moscova pentru vrute şi nevrute, Varşovia era infiltrată puternic în comerţul exterior al Rusiei, reprezentând unul dintre exportatorii principali de produse agroalimentare a vastei pieţe de la Răsărit. Polonezii exportă în Federaţie nu numai produse agricole autohtone, dar şi din terţe ţări, prin “politica” de indigenizare a exportului terţiar. Atitudinea duplicitară a Poloniei a fost foarte avantajoasă până acum. Si chiar de apreciat. Ceea ce nu face România, care, încă de la începutul anilor ’90 a luat în braţe pe “nyet Rusia” şi cu el a rămas la sân. In timp ce Polonia exportă în Rusia produse de cca 7 miliarde euro, România abia în anul 2012 a depăşit pragul de 1 miliard euro. Si dacă în structura exporturilor poloneze în Rusia produsele agroalimentare reprezentau peste 60 %, agroalimentarele româneşti aproape că nu există pe piaţa rusă.
Dacă în actuala conjunctură România avea piste de export agroalimentar, atunci ar fi fost o mare oportunitate. Dar …
Să revenim la războiul comercial (dupa cel din Ucraina) în care deocamdată Occidentul primeşte lovituri imediate, şi dă asa-zise lovituri cu ţintă lungă. Prima ţintă doborâtă de Rusia este Polonia. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Federația Rusă (Rosselhoznadzor) a notificat, miercuri, 30 iulie a.c., autorităţile poloneze că începând cu 1 august a.c. este interzisă pe piaţa rusă toată gama de legume şi fructe, respectiv mere proaspete, pere, cireșe, nectarine, prune, și toate soiurile de varză (inclusiv albă, varză chinezească, roșie, varză de Bruxelles). Interdicția se aplică si produselor originare din terte ţări. Ruşii motivează embargoul în urma  "încălcărilor sistematice ale cerințelor  fitosanitare, ruse şi internaționale, pentru livrările de produse poloneze". Totodată, ruşii arată faptul că pe numeroase loturi de mere poloneze s-au înregistrat depăşiri nepermise de pesticide şi substanţe de conservare dăunătoare sănătăţii.
Aici, la acest ultim aspect, ANSVSA din România ar trebui să fie mai vigilentă, ţinând seama de faptul că un mare lant de hipermarketuri de la noi, respectiv Kaufland, “oferă” românilor (este adevărat  la preţuri modice) mere poloneze care au miezul putred sau afectat de cine ştie ce boli.
De precizat că Polonia, cel mai mare producător mondial de mere, trece graniţa în Rusia pentru  cca 60% din exporturile sale de mere, adică aproape 700 mii tone anual. La fel este şi la varză, dar şi la alte produse, precum fructe roşii etc.
Sancţiunea rusească vine după ce, la începutul anului, Federaţia a interzis importul din   statele UE a cărnii de porc şi produselor derivate, din cauza febrei africane. Principale afectate sunt Danemarca, Germania şi Polonia.
Colac peste pupăză, la 31 iulie a.c.,  Rosselhoznadzor a atenţionat omologii de la Varşovia că ar putea pune embargo şi pe carnea de curcan, la acesta semnalându-se urme de salmonella.
Ei bine, în faţa acestui “dezastru” pe care îl implică embargoul rusesc pentru carnea de porc si, mai ales, pentru fructe şi legume, autorităţile polace reacţionează cu reţinere şi chiar cu tupeu. Ministrul agriculturii, Marek Sawicki, era de părere că ruşii de rând nu vor rezista multă vreme fără merele poloneze şi îl vor determina pe Putin să ridice embargoul.  Apreciere tipic poloneză în fata unui dezastru…
Totodată, atât autorităţile cât şi mass-media se întrec în a îndemna locuitorii satelor şi oraşelor să-şi sature burţile cu cât mai multe mere,  să mănânce numai plăcinte cu mere şi femeile să înghurgiteze coşuri întregi cu mere roşii pentru a le creşte libidoul.
Aceste îndemnuri ne aduc aminte de sloganurile ceauşiste de tipul “nicio masă fără peşte” (peştele se mai găsea atunci când carnea de porc, de vită şi de pasăre erau doar în cărţile de zoologie). Polonezii au decretat sloganul “nicio masă fără mere”. Dar cu vodca cum rămâne!?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...