Treceți la conținutul principal

Statistica lu'va/s'sa-zica

Statistica romaneasca a ajuns la fel de populara precum Wikipedia-the free encyclopedia, fiecare deschide un capitol si isi spune parerea. Daca nu este un articol terminat, el ramane un "ciot". Din pacate, cioturile indentificate pe Wikipedia sunt uneori mai complete si complexe decat unele dintre comunicatele Institutului National de Statistica. Cel aparut la 13 mai a.c., privind estimarea PIB pe trimestrul I 2011, este mai degraba un anunt de mica publicitate, prin care sus-numita institutie informeaza pe cei interesati ca s-a identificat o cifra, cine are incredere bine, cine nu.....
Niciodata in istoria moderna a institutiei statistice nu s-a mai intamplat o asemenea sfidare a "fotografierii" realitatii economice, fara argumente, fara comentarii, fara interpretare. INS a devenit, pare-se, o "portavoce" de partid.
Culmea ironiei, in comunicatul de presa nr. 105, INS ne trimite la o sursa tertiara, respectiv la Eurostat sa observam ce s-a intamplat in Romania si, comparativ, si in alte state comunitare. Asta pentru ca, se prea poate, INS nu mai  are capabilitatea sa identifice factorii stimulatori ai cresterii sau diminuarii economiei romanesti, tendintele confirmate si resursele nevalorificate pentru starea PIB-ului Romaniei.
Cum procedeaza alte institutii similare din UE? Ne-am dus, firesc, la INSEE Franta (celebrul Institut National de  la Statistique et des Etudes Economiques, dupa al carui model s-a reconstituit in institut si fosta noastra Directie Centrala de Statistica). Pe cateva  pagini de text economic, INSEE transmite opiniei publice, in deplina transparenta si neutralitate, cifrele si datele statistice care au determinat cresterea (peste asteptari) a PIB-ului Frantei in  primul trimestru din 2011. Productia manufacturiera si formarea bruta de capital fix (investitiile) au reprezentat motorul cresterii, in schimb, balanta comerciala se degradeaza, in principal, din cauza importurilor scumpe de surse energetice. Pe un  tablou complet, economisti si politicieni au disecat, apoi, starea economiei din hexagon, au incercat pronosticuri pe termen scurt si mediu, au subliniat punctele pozitive si negative ale PIB-ului autohton.
Din curiozitate statistica am accesat si siturile Hungarian Central Statistical Office, Czech Statistical Office, ale  altor state din Uniunea Europeana. Cea mai detaliata prezentare a starii economiei in trimestrul I al anului am gasit-o la Sofia, la National Statistical Institute, dovada ca acolo exista un corp de profesionisti care nu se lasa antrenati in speculatii politice si nici in hazardul framantarilor ideologice, prezente la sud de Dunare, la fel ca si la nord, aici la noi.
Vulnerabilitatea noastra, din ce in ce mai evidenta, este supunerea celor mai notabile institutii deciziei politice, aservirea lor intereselor de partid si circumstantelor de moment. 
Daca INS tot nu a avut "puterea" sa argumenteze cresterea cu 0,6% a PIB-ului Romaniei in trim. I 2011, fata de trim. IV din 2010, de ce a trebuit sa arunce pe "piata" o cifra ca pe un rezultat dintrun meci de fotbal? (alte state nu au anuntat "starea economiei" la zi, precum Polonia). Sa satisfaca, oare, manevrele unor grupuri dintrun anumit partid aflat in alegeri interne, asa cum interpreteaza multi comentatori? Ar fi grav si descalificant pentru o institutie ce isi crease un anumit prestigiu.
Daca si statistica e a lu'vas'sa-zica, atunci Romania a ajuns tara tuturor basmelor cu blonde potente sau potentate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...