Treceți la conținutul principal

Clasamentul celor mai indatorate state din lume

Gradul de indatorare publica a statelor lumii dezvoltate, mai ales din Europa, incepe sa preocupe mai mult ca niciodata decidentii globalisti. Recent, presedintele Bancii Mondiale arata, intrun interviu, ca s-a intrat intro faza noua si mai periculoasa a economiei mondiale. Aceasta va determina, cel mai probabil, si o reconfigurare a echilibrelor internationale, in care China are cele mai multe sanse de a detine rol primordial.
In acest context, iata care sunt cele mai indatorate state din lume, din punct de vedere al raportului dintre datoria publica si PIB-ul national, potrivit datelor FMI, OCDE, EU:
1. Japonia, 213%
Cu o datorie de 212,7% din PIB, respectiv 13 900 miliarde dolari, Japonia este cea mai indatorata tara din lume. Cu toate acestea, arhipelagul nipon nu nelinisteste prea mult pietele internationale, precum alte state, din cauza faptului ca datoria sa este relativ stabila si detinuta, in marea majoritate, de investitori nationali  si, pe de alta parte, economiile populatiei reprezinta un reazim durabil pentru bugetul public. 
2. Grecia, 157%
Vedeta crizei datoriilor din zona euro, cu un cuantum de 487 miliarde euro, Grecia a beneficiat in mai 2010 de un imprumut de 110 miliarde euro, iar in iulie acelasi an de 158 miliarde euro, din partea FMI si a UE.  A fost cea mai mare operatiune de salvare financiara a unui stat.
De mentionat ca intre 2000  (introducerea monedei euro si 2007, criza subprimes), Grecia a avut unul dintre cele mai bune ritmuri de crestere, dar haosul din finantele publice a fost ascuns ...sub pres.
3. Jamaica, 137%
4. Eritreea, 134%
5. Liban, 134%
6. Italia, 129%
Cu o datorie de cca 1900 miliarde dolari, expertii se intreaba cum isi poate reveni Italia din criza datoriilor, avand in vedere si "sabia" agentiilor de rating care face tot mai scumpa indatorarea pe pietele financiare. Guvernul si parlamentul au anuntat masuri de rigoare, ale caror efecte depind si de conjunctura europeana si internationala.
7. Islanda, 121%
Tara aflata in pragul falimentului in anul 2008, Islanda a reusit sa iasa pe pietele internationale de imprumut deabia in trimestrul 3 din 2010.
8. Irlanda, 120%
Primul stat european care s-a declarat incapabil de a-si finanta datoria, Irlanda a primit in 2010 un sprijin de 85 miliarde euro din partea a 17 tari, imprumut care a salvato de la faliment. Datoria Irlandei se ridica la 174 miliarde dolari, adica 120,4% din   PIB.
9. Portugalia, 111%
Portugalia este al treilea "bolnav" al Eurpei, cu o datorie de 160 miliarde euro, adica 110,8% din PIB.
10. SUA, 101% 
In ziua de 4 august 2011, Trezoreria SUA anunta o crestere a datoriei cu 238 miliarde dolari ...intro singura zi. Ritmul de indatorare a tarii devine tot mai ingrijorator. Datoria a ajuns la 14 580 miliarde dolari, fata de un PIB (2010) de 14 526 miliarde dolari.
11. Belgia, 101%
Fara guvern de un an de zile, Belgia este apreciata ca cea mai vulnerabila tara din zona euro. Datoria atinge 350 miliarde euro, adica 100,7% din PIB.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...