Treceți la conținutul principal

Ruşine minister al agriculturii, ruşine organizaţii profesionale

*România va cheltui cca 1 milion euro pentru promovarea magiunului de Topolveni***Alt produs nu avem***Delăsare şi minciună la MADR şi asociaţiile profesionale ***Suntem singura ţară din UE în această postură
Ne parvine, tam-nisam, o ştire privitoare la faptul ca Bruxelles-ul, respectiv Comisia Europeană, a adoptat un buget important pentru promovarea produselor agricole comunitare in interiorul UE, dar şi pe terţe pieţe. Suma totală destinată celor 22 de programe de promovare aprobate prin bugetul respectiv este de cca 36 milioane euro. Mai puţin decât in alţi ani, când se planificau si 50 milioane euro. Noutatea nu constă in programul CE de promovare a produselor agricole si agroalimentare din diverse ţări (el datează din anul 2000), ci in faptul ca si România va beneficia de acesti bani europeni. Pentru prima dată!
Am putea zice că este de bun augur. Intrun fel este. Bruxelles-ul ne dă  fonduri nerambursabile pentru informatii, publicitate, participări la expozitii de specialitate etc. pentru a ne promova bunurile noastre agroalimentare. Care? De aici incolo, lucrurile nu mai sunt asa de bun augur. Pentru că România a fost inscrisă in “grupă” cu Grecia, aceasta urmând să primească de la CE aproape 1,6 miloane euro pentru câteva duzini de produse, iar noi cca 500 mii euro pentru… Ati ghicit: magiunul de Topoloveni. De ce magiun? Pentru că altceva nu avem inscris in lista de produse cu indicaţie geografică protejată (IGP), sau în cea a celor cu denumire de origine protejată (DOP), sau a celor din registrul de specialităţi tradiţionale protejate (SGP). Nu tu vin, nu tu ţuicăa, nu tu cârnaţi de Pleşcoi, nu tu celebri mititei… (Paranteză: polonezii, adică instituţiile statului polonez au inregistrat in panoplia europeană aproape tot ce se face din carne tocată. Si nu numai,! Chiar şi soiuri de vin, deşi polonezii nici nu ştiu cum se cultiva viţa de vie)
Cum a intrat in consorţiu cu grecii (mari negustori, din antichitate până azi), magiunul fabricat sub egida a două stimabile doamne din Bucuresti (toată consideraţia pentru dumnealor) numai MADR ştie. Insă trebuie să-l promovăm, pentru a-l vinde, eventual, in China (obsesia comertului exterior românesc), in Rusia si in … Norvegia. Si dacă nordicii nu suportă prunele din Regatul românesc? Mai ales că nu suntem in Schenghen? Nu contează, dacă timp de trei ani CE ne dă nişte bani gratuit, la care mai pune si Guvernul României cam tot pe atâta. Este bine oare ca pentru acest “prestigios” produs de pus pe pâine să cheltuim aproape 1 milion de euro timp de trei ani? Noi credem că nu. Si nu suntem deloc împotriva magiunului de Topoloveni, ci impotriva MADR si a asoiciaţiilor profesionale din România. Ambelor părţi să le crape obrazul de ruşine si să nu mai reproşeze Bruxelles-ului că nu ne dă bani. CE ne-ar da bani dacă ar avea si argumente. Dar nu are, pentru ca nici MADR si nici organizatiile profesionale de profi nu au fost in stare să inregistreze pe cele trei paliere ((IGP, DOP, SGP) decât un singur produs. Acela este magiunul de Topoloveni.
Zilele acestea, pe toate posturie tv de la Bucureşti se făcea tapaj pe idioţeniile unui circar de televiziune britanic ce trimitea unele comunităţi din România direct in epoca de piatră. Britanici sunt daţi dracu cand este vorba să  bage pe alţii in rahat. A se vedea si “povestea calului” în carnea de vită, cand presarii londonezi invadaseră de-a dreptul România să vada cai verzi pe pereţi.  N-au găsit. Poate că nu s-au străduit destul. Dar de faptul ca suntem adesea “bătuţi în cap”, nici Dumnezeu nu poate să ne apere.
Iata argument: din 2001, de când a demarat procedura CE de înregistrare a produselor tradiţionale, sau de origine sau de indicaţie geografică protejată, România s-a inscris cu un singur produs si a fost omologat, desigir, doar cu unul. El se chema, ştim acu, cu toţii, “magiunul de Topolveni. Este caz unic in Uniunea Europeană. O ţară de 22 milioane de locuitori, cu o diversitate mare de produse agroalimentare, dar şi cu o plajă gastronomică eterocilită nu este in stare să fie recunoscută si protejată decât de un singur produs. Bulgarii ne-au luat-o cu mult înaine. Ei au tot un singur produs înregistrat, dar au şapte cereri depuse pentru “omologare”. Noi aştepam, probail,  sa ni le inregistreze ungurii. Ceea ce şi fac. Vecini noştri de dincolo de Tisa au inregistrate 12 produse de origine ungurească. O ţară minisculă, precum Slovenia intrece toate aştepările: are inregistrate 31 de produse pe care ei pot pune drapelul naţional. Probabil au ‘confiscat” ceea ce era mai bun de prin toata fosta Iugoslavie. Treaba lor. Au de câstigat. Nu mai vorbim de Cehia care are 31 de produse naţionale inregistrate, iar Polonia 35. România, ţară cât Ungaria, Cehia si Slovenia la un loc,  are doar un singur produs national înregistrat.

Ruşine celor care au condus MADR ddin 2001 incoace si tuturor asociatiilor profesionale de profil . Care ştiu doar să se văicarească de una de alta, fără să le pese că alţii îi “halesc” la masa… fondurilor europene. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...