Treceți la conținutul principal

Vive la France! Bucureşti, fruntea sus!

Ziua Franţei aduce multe sentimente de simpatie pentru Paris si pentru autorităţile franceze care au influenţat, chiar determinat, destinele României în ultimele două secole.
A privi, astăzi, relaţia româno-frnceză doar prin prisma istoriei mai mult sau mai putin recene, mi se pare a fi o eroare. Din partea politicienilor, in primul rand. Cei chemaţi să dea semnalul de independenţă, demnitate şi egalitate între state, mai ales fiind ele membre cu aceleaşi drepturi in Uniunea Europeană.
Victor Ponta este primul şef de guvern român, de dupa 1989, care a înţeles acest lucru. Nu doar ca intro jumătate de an a reuşit performanţa unei duble vizite la nivel gvernamental (el, in februarie 2013, la Paris, J.M. Ayrault, in iulie 2013, la Bucuresti), dar a relansat şi busculat parteneriatul strategic româno-francez, punând bazele unei colaborări solide.
România are încă multe de învăţat de la Franţa, în majoritatea sectoarelor economice, culturale si sociale. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fim cu capul plecat. Nici Franţei, nici Germaniei, nici Olandei… Nimănui. Dovedim destule capabilităţi inovative pentru a ne păstra demnitatea si identitatea. Faptul că premierul francez a avut ocazia să viziteze Central de cercetări al Renault-Dacia de la Titu, una dintre cele mai înalte unităţi tehnologice în materie de creaţie şi inovare auto din  Europa credem ca a lăsat o bună impresie. Filiala franceză, Dacia, a Renault, este cea mai dinamică a grupului franco-japonez. Sunt domenii unde îi “batem” de la distanţă pe francezi. Cum ar fi domeniul IT, unde multe companii franceze au delocalizat în favoarea României.
Urmând exemplul Franţei, Guvernul României are nevoie de un suflu nou. Premierul Victor Ponta este obligat să aibă curajul de a împrospăta echipa guvernamentală, cu figuri tinere si energice, cu persoane care sunt educate în spiritul Europei secolului al XXI-lea. Or, din acest punct de vedere, ce putem astepta de la nişte “vehicule” îmbătrânite şi “expirate” intelectual, fără înţelegerea mecanismelor dinamicii europene. De exemplu, cu o doamna Mariana Câmpeanu, la Ministerul Muncii, cu ministrul de interne ce nu poate inspira incredere chiar de la prima vedere, cu ministrul economiei care nu are decât viziunea metaforei, nu a pragmatismului perspicace pe care il presupune Europa economica  si dinamismul businessului acestui secol.
Premierul Ponta are nevoie de un  suflu nou, de tipi precum Dan Şova, de alti tineri care nu sunt “pregătiţi” pentru fotolii călduţe sau titluri de demnitari.

Curaj Bucureşti! Nu eşti mai prejos decât alte capitale est-europene sau “copilul” pricăjit nici al Parisului nici al Berlinului, nici al nimănui.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...