Treceți la conținutul principal

Haos în coaliţia de guvernare

Nu trece zi, in ultimele săptămâni, fără ca şefii celor doua mari partide din coalitia de guvernare să nu facă declaraţii belicoase, direct sau indirect, unul altuia. La inceput părea o “joacă” pentru supremaţia mediatică, dar, acum, lucrurile au devenit patologice. Miza, este, desigur, nu supremaţia mediatică, ci supremaţia pe scena politică. Din păcate, intro- coalitie parlamentară si guvernamentală, pentru afirmarea întâietăţii sunt necesare mijloace mai rafinate de câştigare a atenţiei publice si, in final, a electoratului.
Partidul National Liberal încearcă, din toate încheieturile să poarte stindardul unui neoliberalism în rationamentele economice ale guvernării. S-a opus cu toată fermitatea transformării cotei unice in una progresivă. Deşi, cei din Partidul Social Democrat au propus diversificarea impozitării veniturilor si profitului (fără depăşirea stachetei de 16 %, cât este aceasta de vreo 10 ani), PNL a ţinut cu dinţii de ceea ce liderul său se pronunţa a fi “un principiu de neîncălcat”. Domnul Crin Antonescu, un sef de partid lipsit de experienţă executivă, dar si de pragmatism si viziune, s-a văzut, de aici, din momentul in care liderul PSD, Victor Ponta, a bătut in retragere pe tema “cotei unice”, capabil de si mai multe retorsiuni ale activităţii guvernului condus de Victor Ponta. S-a ajuns, astfel, ca toate documentele şedintelor de guvern să fie “validate” mai întâi în casa politica a PNL sau a PSD.
Când un guvern este condus după normele politice ad-hoc ale unuia sau altuia dintre membrii coaliţei, atunci lucrurile nu pot duce decât la paralizia executivului. Ceea ce se şi întâmplă în aceste  săptămâni.
Desigur, PSD este un partid mult mai important si puternic decât PNL. Acest lucru îl ştie şi dl. Crin Antonescu. Din care cauză încearcă să cenzureze măsurile lui Victor Ponta, dacă el nu este informat în prealabil.
In această situaţie trebuie observate câteva nuanţe:
-Crin Antonescu si anturajul său apropiat nu au amplitudinea politică si profesională  pentru gestionarea nici a propriului partid si, cu atât mai puţin, a coaliţei;
-iesirile la rampă, in  mass-media, ale liderului PNL nu sunt girate, cu sinceritate si convingere, de instanţele partidului;
-PNL nu are o ideologie clarificată pe eşichierul liberalismului, iar coaliţia cu PSD i-a compromis şi mai mult pretenţia de a fi stindardul a ceea ce mulţi analişti vor să numească dreapta românească.
-fermitatea de care încearcă să dea dovadă dl Antonescu este doar o platoşă pentru apărarea propriei funcţii. La prima “cedare” în faţa PSD, Crin Antonescu va fi “exmatriculat” din  fruntea PNL.
In ce priveşte PSD, aici lucrurile sunt mult mai complexe. Victor Ponta s-a “descurcat” destul de bine in postura de şef al partidului si, mai ales, de şef al guvernului. Aceasta ia dat o anumită imunitate în faţa grupărilor care nu l-au dorit in fruntea partidului, atunci cand Mircea Geoana a fost înlăturat din  postura de preşedinte al PSD. Recenta reabilitare a acestuia din urmă si propunerea lui Victor Ponta de a-l desemna înalt reprezentant al guvernului pentru politica geostrategică a adus un element de liniştire in interiorul partidului. Acum, PSD se concentreaza pe lupta de supremaţie cu PNL.
Atuu-rile PSD sunt, în principal, determinate de următoarele:
-deţine un  portofolu important (cel mai consistent) de  politicieni si profesionisti  in politicile executive;
-este cel mai mare partid politic, cu ideologie social-democrată, şi nu este bruiat de nicio formaţiune de stânga, din simplul fapt că acestea nu există in România;
-este atasat unei ideologii cu rezonanţă in electoratul naţional si, totodată, a reuşit să fie recunoscut in familia social-democraţiei europene.
Rolul celor două partide în constituirea Uniunii Social Liberale (aşa cum se cheamă coalitia actuală la putere) a fost unul dezechilibrat, din cauza dimensiunii si prestanţei insuficient de viabile a PNL. PNL a fost, încă de la constituirea USL, un jucător de rezervă, dacă nu chiar un asistat politic.
Acum, pentru că a prins rădăcini la guvernare, încearcă din  toate puterile să demonstreze că este un  “partener” ineluctabil. Ceea ce este o greşeală fundamentală.
USL se menţine, încă, drept o structură parlamnetară si guvernamentală numai si numai din “obligatia” pe care cele două partide si-au asumat-o de a-l înlătura de la putere pe Traian Basescu. Cum  acest lucru nu este îndeplinit (este adevarat, nu în totalitate din vina celor doi “partenri”), existenţa acestei coaliţii nu mai are raţionamentul politic. De aici si bruiajele pe care cele doua partide le utilizează atât pe scena parlamentară, cât si in ecuaţia guvernamentală.

Viitorul apropiat este acela al ruperii USL. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, prin februarie-martie, când incepe campania pentru alegerile europarlamentare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...