Treceți la conținutul principal

Realism & Idealism

Aparut in anii Germaniei prusace si reluata la sacra moderna in perioada razboiului rece, pe vremea cand lumea era confruntata cu doua sisteme politice si economice, cel capitalist si cele socialist, conceptul de realpolitik si-a aratat roadele. În anii 1970, cancelarul  Willy Brandt  a pus în practică noua Ostpolitik, ca politică de destindere faţă de blocul comunist. In interiorul blocului comunist, Nicolae Ceausescu a dat dovada, la randul sau, de o politica externa realista, Romania fiind prima tara care a stabilit relatii diplomatice cu Germania Federala si Israelul, spre disperarea Moscovei sau a Varsoviei.
Germania merkelista, promotoarea acestui concept de noua politica, este si in   prezent  beneficiara atitudinii si abordarii pragmatice a realitatilor europene sau mondiale.
De partea cealalalta a realpolitik se afla politica idealista, cea elaborata pentru un grup restrans de politicieni sau decidenti intr-un domeniu sau altul.
Ea, aceasta politica idealista este caracteristica tarii noastre, respectiv a politicienilor sai de varf.  Nu trece zi de la Dumnezeu fara ca un  un fruntas al politicii de la Bucuresti sa nu  ne frunzareasca, in conferinte specializate, sau interviuri pe micul ecran, tot felul de povesti. Unele dintre ele de-a dreptul stiintifico-fantastice. Idealiste.
Cea mai recenta este cea legata de mult discutatul si disputatul Brexit. Insusi presedintele tarii ne spune ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu ii va afecta deloc pe imigrantii sau tinerii romani aflati in Regatul insular.
Atunci de ce se plang cohorte de bancheri si intelectuali de dincolo si de dincoace de Canalul Manecii de actul sustinut de Guvernul de la Londra?
Citeam, mai deunzi, ca primul ministru al Poloniei a afirmat ca Europa (Uniunea Europeana) nu mai poate fi condusa de cuplul franco-german. Ca este nevoie de o noua abordare a constructiei europene.
La toate aceste zbateri, Romania nu are niciun cuvant de spus. Si nu ia parte. Noi, ca tara, nu avem un punct de vedere. Sau, daca il avem, el  este ascuns undeva. Mai zilele trecute, la Palatul Cotroceni, resedinta presedintelui tarii, a avut loc o intalnire la care au luat parte PM, Guvernatorul Bancii centrale, sefi de partide.  Ce s-a spus poporului dupa aceasta reuniune ? Ca trebuie sa stam linistiti. Fara prea multe argumente.
Lucrurile nu par prea clare.
Dupa cateva zile, un viceprim-ministru din Cabinetul Cioloc a iesit la scena deschisa si a spus aproape pe soptite :  "Avem un document pe care îl voi prezenta prim-ministrului si cu care prim-ministrul va iesi la sfarsitul acestei săptămâni. Un document legat de impactul actual (al Brexit-ului – n.n.)  asupra economiei românesti”.
Demnitarul nu a vrut sa dea amanunte la intrebarile care i s-au pus.
Tot la fel de stiintifico-fantasica a fost si urmatoarea formulare a aceluiasi demnitar : "Proiectul de tară va fi lansat săptămâna viitoare, pe 5 iulie, la Palatul Parlamentului. Pentru realizarea acestuia ne-am consultat cu Banca Natională si  cu Academia Română".
Are Guvernul un Proiect de Tara? Si il tine secret pana la Ziua U.S ? Poate ca il si va trimite spre avizare Ambasadei U.S .la Bucuresti !
Despre Strategia sau, idealistic vorbind, Proiectul de tara al Guvernului chiar ca nu stiam nimic.
Pentru ca in urma cu o luna, la 31 mai, am citit si citam negru pe alb: “Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidențiale, întâlnirea (Presedinte, Guvern, Banca Nationala, Academia Romana – n.n.) a avut drept scop prezentarea contributiei Guvernului în materie de politici si reforme economice, pe termen scurt si mediu, în contextul Strategiei de dezvoltare durabilă a României, care se elaborează în cadrul Academiei Române si sub înaltul patronaj al presedintelui”.
Sursa citată arată că “obiectivul principal al strategiei de dezvoltare este definirea unei viziuni si a anumitor directii de actiune în privinta domeniilor care pot sustine dezvoltarea sustenabilă a României, precum cresterea competitivitătii economice, stimularea productivitătii — agricultura, industria si sectoarele creative -, a capitalului - investitiile si exporturile, fondurile europene, piata de capital - si alte elemente care creează condiții propice dezvoltării capitalului românesc si a economiei, cu impact pozitiv asupra forței de muncă și a calitătii vietii - educatia, sănătatea, infrastructura și debirocratizarea administratiei publice”
Este clar: Academia Romana (forul stiintific superm al tarii) elboreaza o strategie de dezvoltare. Mai mult decat atat, insasi Academia Romana anunta cu mare pompa: “Academia Română, sub înaltul patronaj al Presedintelui României, elaborează în prezent Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, care va prezenta tinte pe termen scurt, mediu si lung, obiectivul demersului fiind acela de a reuni toate eforturile decidentilor politici într-un plan comun de dezvoltare a României postaderare, argumentat stiintific și care să transcendă doctrinele individuale de partid și ciclurile electorale”
Asta se spunea acum o luna. Si Presedintia si Academia Romana. Acum Guvernul, prin vocea acelui demnitar, pe nume Costin Borc, viceprim-ministru si ministrul Economiei , ne spune ca deja in 5 iulie Guvernul prezinta strategia.
Cum vine asta ? Intr-o luna se elaboreaza  o strategie de dezvoltare ?
Nu este o pacaleala ?  Daca nu este, atunci  cineva a stat cu picioarele in apa rece pana i-a aparut in minte strategia. 
Tot nu  este realist. Este prea ca la tara, prea idealistic.
Punem pariu  cu demisia pe masa ca totul va fi un bluf. Iar in Guvernul Ciolos un demnitar mai bun in asemenea meniuri decat Borc nu exista.
Proiectul de tara al lui Borc (pe post de Strategie de dezvoltare a tarii) va fi un crochiu de 4-5 pagini privitor la sectorul economic. In special cel industrial, unde Borc are ceva cunostinte, mai ales despre resursele de nisip si pietris, asa cum bine si le  etala la o conferinta organizata de OECD la Bucuresti. Or,  strategia economica nu poate sa existe daca nu priveste viata sociala, culturala, prezentul si viitorul demografic al tarii, politica externa, campul tactic si strategic al tarii in Europa si in lume.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...