Treceți la conținutul principal

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector.
Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza.
Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% dintre romani nu aveau suficiente venituri pentru a-si acoperi necesarul strict (cosul zilnic) de consum. Acum proportia lor este si m ai mare.
Dupa Danemarca, Suedia si Ungaria (toate cu TVA de 25%) Romania este urmatoarea care aplica o taxa foarte mare la produsele agroalimentare. Suntem insa printre cele doua sau trei state din UE care nu fac nicio diferentiere a TVA-ului atunci cand este vorba de haina de nurca si telemeaua de vaca. Daca pana anul trecut TVA de 19% era relativ suportabila de majoritatea romanilor, de la 1 iulie 2010 nivelul de 24% a bulversat bugetul majoritatii familiilor. 
Care este situatia in alte state din Uniune? Cel mai bine o duc luxemburghezii, care au un  TVA la produse alimentare de 3%. Apoi, polonezii, care incurajeaza dintotdeauna (adica din 1989 incoace) consumul produselor autohtone, deoarece au impus impozite mici pentru fermieri si taxe TVA foarte avantajoase la consumator. Produsele primare agricole, netransformate (legume, fructe, carne etc) se vand in magazinele poloneze cu doar 5 % TVA, iar cele transformate (branzeturi, preparate din carne, din  legume etc) cu 7%. Tocmai de aceea, Polonia este a patra putere din UE, din punct de vedere al excedentului comercial de produse agroalimentare dupa Olanda, Germania, Franta. 
Multe alte state isi incita consumul intern de produse agricole si agroindustriale cu TVA redus: Belgia, cu 6/12%, Cehia (10%), Italia (4/10%) s.a. 
In Romania si apa este suprataxata, adica se vinde cu TVA foarte mare, desi suntem printre tarile cu resurse foarte mari si curate in domeniu. Apa minerala pe piata romaneasca are TVA de 24%, in  timp ce belgienii au TVA de 6%, cehii de 15%, francezii de 5,5 %, olandezii de 6%, polonezii de 8% etc.
Pe de alta parte, majoritatea statelor din Uniunea Europeana incurajeaza productiile prin aplicarea unei TVA reduse si la materiile prime si la  produsele ce pot spori randamentul agricol. De exemplu, materialele de protectie a productiei vegetale (pesticide, erbicide etc) sau ingrasamintele chimice  pe care le folosesc  agricultorii in Spania au o TVA de doar 8%, in Olanda de 10%, in Portugalia de 6%, in Polonia de 8% s.a.m.d.
Si guvernantii, si parlamentarii  nostri ar face bine daca ar examina mai atent cum sunt stimulate productiile si  consumul de produse agroalimentare din Uniunea Europeana, decat sa invrajbeasca atmosfera cu "frunze" utopice sau etichete "originare".

Comentarii

  1. Bulversarea extraordinara , socio-economica, a Romaniei, una fara echivalent in toata istoria tarii, este datorata unei crize de sistem, (care defalcat poate conduce la sute de cauze), sistemul republica -de la inceput- a fost dezastruos pentru Romania; vezi Belgia, in criza de guvern de peste 250 zile, insa tara functioneaza la fel de normal, pentru ca sistemul in sine are parghiile (pilot automat, daca se admite)naturale de a fi condusa (monarhie, cu consiliu regal, agentii coordonate direct de casa Regala, etc.)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si Italia, dupa regimurile monarhice si autocrate, a functionat si functioneaza normal. Si este o republica parlamentara, deci teoria dv. este relativa. Esential, in acest context, este soliditatea si felul in care este reglementata economia, astfel incat sa functioneze independent de politica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim"U" (pentru a ma diferentia de celalat anonim)
    cea ce "scapati" din vedere este chiar si cum functioneaza Italia, dar mai ales ca de 20 de ani republicile cad precum corcodusele prea coapte (mai bine zis putrede) ca in lume sunt peste 190 tari, din care 150+ sunt republici, si din care cel mult 10 o duc bine, la ambele capitole (esentiale democratiei autentice), adica la bunastarea generala si echitate si justitie sociala; in schimb, cele 30 plus de monarhii (nu intra aici si cele arabe) sunt in toate topurile pozitive, iar Spania dovedeste din plin ca reantoarcerea la Monarhie a fost salvatoare si benifica, iar Ro. deasemeni, dovedeste, ca ramanand republica, se afunda cu fiecare minut intr-o prapastie din care doar miracolele o vor mai salva

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...