Treceți la conținutul principal

O naţie fără vlagă

Luati cu necazurile cotidiene, nu mai avem vlaga de a gandi si actiona in  deplinatatea puterilor mintii.
Un razboi propagantistic uluitor de ametitor se desfasoara din cele doua palate - Cotroceni si Victoria - contra natiei romane.
Fiecare interventie publica a presedintelui, secondat de primul ministru, este plina de insinuari, amenintari, mai mult sau mai putin voalate, fapte si acte contra vointei majoritatii.
Oare, peste tot, in lumea democratica, se intampla astfel. Desigur, NU. Iata:
Acum vreo trei saptamani, intrun mic orasel din Franta a disparut o tanara, vinovatul prezumtiv al actului fiind un individ "abominabil", care nu demult fusese eliberat din puscarie. Presedintele Nicolas Sarkozy nu s-a putut abtine de a critica justitia pentru "laxismul" de care a dat dovada. Corpul magistratilor a reactionat deindata, afirmand ca "pozitia" sefului statului reprezinta imixtiune in treburile interne ale altei puteri. Sindicatul magistratilor a solicitat scuze din  partea presedintelui si a ministrilor sai. Cum acestea intarziau, salile de judecata din regiunea in  cauza au devenit inaccesibile. Acum, aproape intregul corp al magistratilor este in greva.
Un sondaj de opinie arata ca cca 65% dintre cetatenii Frantei sustin protestul. Francezii au putere de discernamant. Natiunea este puternica. Presedintele a pierdut pariul in  incercarea de a critica "justitia" pentru a casiga "baza", in perspectiva alegerilor prezidentiale. 
Ce se intampla in Romania? Sa ne amintim aceste fraze: "“Nu există niciun stat al UE în care justiţia să fi făcut atât rău ţării pe care o reprezintă precum cel din România. Ideea că eşti un Dumnezeu nu poate funcţiona şi nu o acceptă nimeni". Ele au fost rostite nu de vreun dusman istoric al neamului romanesc sau de vreun "fanatic" dintrun alt continent. Patentul este calificat si original: Presedintele Traian Basescu.
Cum a reactionat corpul magistratilor la aceasta jignire incalificabila? Poate au fost cateva voci de protest  in  surdina. Mai mult nu.
Cum au reactionat cetatenii romani? Nicicum. Nepasatori. Nimeni nu a auzit, nimeni nu a vazut (declaratia a fost facuta la televiziunea publica).
Acesta este un singur exemplu din   nenumaratele in  care Seful Statului isi umileste, prin ocara si dispret, conationalii. 
Profesorii au fost jigniti  in fel si chip. Si ei si medicii. Au fost chiar "invitati" sa plece care pe unde vor in lume, pentru ca sunt "liberi", daca nu le convine in propria tara. 
Cum am reactionat, fiecare in  parte si toti la un  loc. Cu nepasare!
Suntem o natie fara vlaga!

Comentarii

  1. Doar aparent, cu siguranta ca in masa de romani exista valori care pot scoate tara din criza, adica elita intelectuala autentica, care are si datoria morala cat si obligatia profesionala (altfel la ce sunt buni?) pentru a nu se mai cobora sa culeaga ce le arunca guvernul, ci aceasta elita trebuie sa preia conducerea tarii,asa cu s-a 'intamplat" in toate tarile prospere, iar o particularitate pentru Romania ar fi si reantoarcerea la firul istoric intrerupt (la Monarhie) , sistem care este dovedit (inclusiv prin Spania) ca este cel mai democratic, adica asigura cele doua deziderate primordiale ale democratiei, si anume prosperitatea economica generala si justitie si echitate sociala, si pentru cel mai umil cetatean.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...