Treceți la conținutul principal

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat.
Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii.
Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelor.
Egiptul s-a eliberat. De cine?
Strazile celei mai mari tari arabe au cerut democratia in Egipt? Care democratie?
Cadrea tiranului de la Tunis n-a impresionat prea mult capitalele lumii. Faptul a fost tratat, adesea, ca un eveniment de can-can. Plecarea Raisului (sefului) de la Cairo are o cu totul alta dimensiune.
In primul rand, strada nu detine si nici nu poate sa elaboreze calea viitorului. Armata este singura institutie garantă asupra securitatii tarii, dar nu asupra democratiei. 
Haosul care cuprinde tot mai intens Egiptul va da curaj si mai mare miscarilor similare din alte tari. Marocul si Algeria sunt pe lista de asteptare.
Dar, mai importanta decat revolutia strazii va fi revolutia islamica, tot mai pregnant conturata in aceste momente.
In Tunisia, fruntasii islamismului politic- exilati - s-au reintors triumfator. In Egipt, Fratia Musulmana - partid exclus de la putere pana acum - isi intra in rolul de "conducator al maselor".
Iniante de abdicarea Raisului de la Cairo, Berlinul, Londra si Parisul au "denuntat" multiculturalismul in tarile lor.
Ceva framanta lumea, mai mult decat criza economica
Lui Andre Malraux i se atribuie aceasta profetie: "secolul XXI va religios sau nu va fi deloc".
Caderea Egiptului va fi o ambiguitate sau o realitate?

Comentarii

  1. Egiptul nu a cazut! A fost doar o rascoala populara, a tinerilor, care au umblat prin lume si au inteles ca se poate si mai bine, altfel ei traiau mai bine ca noi, pe vremea lui ceausescu, asa ca nu m-ar mira ca nu in 15-20 de ani, ci in cateva luni, sa-l regrete pe Mubarak, intr-o proportie mai mare decat cea a romanilor care-l plang pe ceasescu

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim,

    sper ca urmariti evenimentele din Egipt. Bancile au fost, din nou, inchise, egiptenii s-au obisnuit sa stea in strada?!
    In ce priveste comparatia cu regimul ceausescu si cu nivelul de trai al romanilor de atunci cu egiptenii de azi, sunt mule de discutat.
    Nu stiu ce calificare aveti, dar daca ati fi sociolog ati putea lua in seama presiunea demografica ce exista in tarile arabe, fata de Romania anilor '70-'80. Acest factor este determinant in starea de lucruri din zona Maghrebului, bineinteles coroborata cu starea econimiei, respectiv cu nivelul somajului in randul tinerilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca in Maroc se subventioneaza produsele alimentare pentru a linisti masele eventual revolutionare. Asta si a propos de postul cu TVA-ul pe alimente din Romania.
    Dar totusi, monarhia marocana e increzatoare in ea si doar se uita cu condescendenta la vecinii algerieni, fara sa se ingrijoreze cu adevarat de sanatatea ei proprie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Evenimentele din Egipt -si din tarile nord africane si ,in general din zona respectiva- nu sunt exprimari ale dorintei de democratie ci doar de natura economica si pentru un pic de libertate, democratia nu poate coabita cu popoare care -odata ce ar acceda la putere- vor porni un razboi religios, iar -acum- dizidentii interni (eventual, fosti conducatori) vor fi exterminati. Nu conteaza ce profesie ai, sociologia este o stinta , nimic de zis, dar a face niste analize credibile, trebuie doar o privire atenta asupra lucrurilor si comunul bun simt, adica neutralitate in opinii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am trait in regiune mai multi ani. Cunosc bine cele trei tari maghrebiene, Maroc, Algeria, Tunisia. Stiti care dintre cele trei este cea mai "democratica"? Algeria. Dovada este si presa din aceasta tara. Daca priviti pe site-urile jurnalelor EL WATAN.com sau LIBERTE.dz veti observa ca evenimentele sunt reflectate mai bine (poate si mai obiectiv?!) decat in presa romaneasca, care - nu stiu de ce - simte "nevoia" de a fi ...partizana.
    Esenta "revolutiilor" din aceste tari este, desigur, de natura economica, dar si politica si religioasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim "U"
    Pe alte pagini am scris si eu acelasi lucru, referitor la Algeria, este cea mai "democrata" pentru ca a fost cea mai seculara, iar noua cooperare cu japonia in domeniul celulelor solare, va fi excelenta pentru Algeria.
    "Esenta religioasa" orice remarca s-ar face despre aceste tari, intotdeauna exista acest liant, religios, de nelipsit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim "U"
    Daca printr-un miracol (adica o intamplare deosebita) Ro. va fi afectata pozitiv de aceste revolte la distanta, actualul guvern (la fel ar fi facut si cele anterioare) va avea grija sa transforme orice avantaj natural, in catastrofa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...