Treceți la conținutul principal

Aur, aur, aur! Goana după aur a reînceput

* Franţa îşi relansează exploataţiile de aur şi metale rare
* In toată Europa, cianura stă la baza exploatării aurului
 Zilele acestea, “bătăiosul” Montebourg, ministrul francez al Redresării Productive (reindustrializării Franţei) a reuşit să îşi vadă visul împlinit: după 30 de ani, exploataţia zăcămintelor de aur, argint si alte metale preţioase sau rare urmează să fie reluată in Franţa. Tara unde ecologistii sunt atât de vehemenţi, unde presa atacă orice tentativă a unor state de a-şi dezvolta industria aurului.  Franţa a fost “ţara aurului”, exploatatiile sale recente, inclusiv în cariere de suprafaţă, lăsând rani greu de suportat mediului înconjurator. A se vedea, in acest context, rămăşitele exploataţiei realizate la începutul anilor ’90 de către o filială a concernului TOTAL, care a lăsat în paragină un lac plin de cianură şi 300 000 m.p de teren contamint cu cianură. Prospecţiunile actuale se desfasoară pe o suprafaţă de 205 km pătrati si sunt situate în  apropierea fostei exploataţii de la Rouez-en-Champagne (Sarthe). Viitoarea exploataţie va avea un impact asupra a cca 17 comune din nordul Franţei.
Producţia de aur si argint va fi relansată de o firmă de “apartament” (şi în Ftanţa sunt, nu doar in alte state) cu 5 angajaţi, dar capitalizată de un mare concern australian.
Reluarea exploatării de cupru, aur, argint si alte metale are loc in condiţiile în care resursele minerale reprezintă, pentru mai toate statele care au zăcăminte, un suport important pentru creşterea economică, pentru diminuarea şomajului si pentru stabilitatea pe termen lung a economiilor naţionale. Aşa face Franta, acum sub guvern socialist, aşa face Germania, aşa face Polonia, care nici nu vrea să audă de resursele regenerabile de energie (vânt, soare, biomasă) sau energie nucleară (proiectul amibiţios al premierului Tusk în  domeniu este, se pare, abandonat sine-die).
Aşa trebuie să facă si România. Pentru că are resurse si zăcămintele sale cunoscute ar putea să o propulseze între primele state cu minerit dezvoltat si profitabil.
In ce priveste mult discutata  chestiune a cianurii (leit-motivul unor ong-uri bucureştene plătite din fonduri obscure),  ei bine încă din 2010,  Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere dădaea publicităţii expertiza sa şi comunicatul CE privind utilizarea cianurii in industria auriferă. Problema fusese activată de parlamentarii unguri, în colaborare cu tovarăşii lor din grupul de la Vişegrad. Comunicatul CE spunea, negru pe alb:
-excluderea cianurii din activităţile miniere nu este justificată din punct de vedere al mediului inconjurător si cel sanitar. Legislaţia privind gestionarea deşeurilor de extracţie (Directiva 2006/21/CE) include dispozitii stricte şi precise care asigură un nivel de securitate necesar;
-excluderea cianurii din procesul de prelucrare minieră ar determina închiderea minelor existente care operează în condiţii de securitate;
-companiile care derulează operaţiuni de extractie a aurului în Europa, reprezentate de Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, aprobă comunicatul CE si subliniază o dată în   plus că reglementările din cadul UE referitoare la utilizarea cianurii sau a unor componente de cianură în deşeurile miniere, sunt printre cele mai stricte din lume în materie de prezervare a mediului şi a sănătăţii umane.
In anul 2009.  cca 1000 tone de cianură de sodiu erau intrebuinţate, anual, în extracţia aurului în Europa, cei mai mari producăori fiind Finlanda, Suedia, Turcia, dar si unii mai mici, precum  Bulgaria,  Franţa,  Grecia, Irlanda, România. Numeroase proiecte sunt în curs de implementare în Bulgaria, Franta, Finlanda, Grecia, Irlanda, România, Slovacia, Spania, Suedia, Marea Britanie. Sectorul de extractie a aurului implica, în acel an, 16 000 locuri de muncă.
Acesta este încă un episod din “povestea aurului.

Dezbeterile din România, în Parlamnet si pe stradă, ni se par un  “effort” al impotenţei autorităţilor de la Bucureşti de  a lua o decizie care priveste utilizarea bogăţiilor naturale şi creşterea economică durabilă a ţării.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...