Treceți la conținutul principal

Domnul Ponta şi gazele de şist


Ahtiat, indubitabil, de taclalele “pe sticla”, premierul României, domnul Victor Ponta se arată din ce in ce mai prolific, nu doar din punct de vedere al verbiajului, dar si al problematicii complexe pe care o incumbă conducerea guvernului  unei ţări. Prezent, ieri seară, la “Realitatea la raport”, emisiune tv. patronată de “prietenul” său Cozmin Guşă, domnul Ponta nu s-a putut abţine să-şi exprime punctul de vedere şi asupra unei chestiuni de mare sensibilitate publică, dar şi tehnico-ştiintifică. Mai precis, despre exploatarea gazelor de şist.
Intrebat dacă va da drumul exploatării, în România, a acestor presupuse bogaţii, primul ministru a răspuns afirmativ. Spre deosebire de acum doi-trei ani, când, în opoziţie, partidul/partidele pe care il/le reprezintă in guvern protestau, alături de grevişti spontani pe stărzile unor orăşele din Moldova, faţă de intenţiile autorităţilor de la acea vreme, dispuse “să aducă americanii” să umble prin măruntaiele pământului românesc. Reconvertirea domnului Victor Ponta la această bogăţie, deocamdată iluzorie, este de-a dreptul hazoasă. Cică l-a influenţat primul ministru polonez, “care mi-a arătat că în Polonia, …. din momentul în care au început să exploateze gazele de şist nu doar pentru economie este competitiv preţul la care îl extrag, dar şi negocierile lor cu Gazprom s-au schimbat”. Convorbirea despre gazele de şist dintre Victor Ponta si Donald Tusk trebuie să fi avut loc in  “fuga calului” (nu ştim sa fi existat vreo reuniune oficială româno-polonă la nivel guvernamental) sau… in limba polonă, domeniu în care, credem, dl. Ponta nu are incă abilităţi…
Oricum ar fi fost discutia, dl Ponta nu cunoaşte subiectul. Si nici nu a dat telefon în pauza publicitară pentru a se informa.
Asadar, Polonia este singura ţară din Europa care a avansat cu delimitarea si explorarea gazelor de şist. Este o chestiune eminamente politică, deoarece, prin eventuala exploatare a gazelor de şist Polonia speră sa se debaraseze intrucâtva de dependenţa energetică faţă de Gazprom. In prezent, Polonia importă cca 70-75 % din consumul de gaze naturale din Rusia. Faptul îi nemultumeste întratâta pe oficialii de la Varsovia, încât s-au aruncat cu ochii legaţi în afacerea gazelor de şist. Mai ales că, pentru a favoriza pătrunderea în Europa a trusturilor americane de resort, U.S Energy Information Administration (EIA), făcea în urmă cu doi-trei ani estimări mirobolante cu privire la gazele de şist pe care stau, nepăsătoare, orasele si comunele Poloniei. Aşa le-au băgat  în cap oficialilor că Polonia deţine reserve de cca 5 300 miliarde m.c. de gaze de şist. Enorm de mult. Atât ia trebuit lui Donald Tusk & co, că au si inceput să bugeteze sume fabuloase pentru cercetări si explorări. Prima care a avut premise eliberate de statul polonez a fost ExxonMobil. După trei ani de căutari si expertize, Exxon aruncă bomba: pleacă din Polonia pentru că zăcămintele explorate sunt de neexploatat (nerentabile).  In luna martie 2012, Institutul Polonez de Geologie a revăzut drastic in jos rezervele de gaze de şist locale, situându-le la cca 350-800 milioane m.c., cu de peste  10 ori mai puţin decat afrimase EIA.
Cu toate acestea, autorităţile au programat investiţii masive in gazele de şist, până la ordinul a peste 12 miliarde euro, la orizontul 2020. Pentru 2012-1014 sunt alocate investiţii de 1,2 miliarde euro, cele mai multe acordate intreprinderilor poloneze din energie si minerit (cele strărine nu prea mai sunt interesate). De altfel, anul viitor, în 2014, dl. Donald Tusk vrea să îşi vadă visul cu ochii, adică să dea drumul la prima conductă de gaze naturale subterane exploatate din  roca de şist. Adică sa-i arate lui Putin că Polonia nu mai este la cheremul Rusiei. Multi sunt sceptici si consideră că va mai curge multă apă pe Vistula până vor apărea in Polonia gazele de şist.
In  Europa, nimeni nu se avântă, deocamdată, in acest domeniu extrem de costisitor si, cum bine se vede la polonezi, plin de riscuri neprevăzute. Nu doar tehnice. Ci si de mediu. Autorităţile de profil din Europa susţin că metoda de exploatare prin “fracturare hidraulică” este foarte dăunatoare pentru perimetrul terestru unde se petrece si pentru mediul de viaţă inconjurător.Un raport al CE, din iunie anul trecut, arăta că fracturarea hidraulică pentru extragerea gazelor din roca de şist poartă riscuri enorme asupra contaminării solului si a apelor subterane deoarece presupune utilizarea a mii de produse chimice si imense cantităţi de apă.
Aşadar, reconvertirea dlui Ponta la gazele de şist fără o analiză ştiintifică aprofundată, inclusiv din partea instituţiilor româneşti de profil, este riscantă. Chiar dacă la ”Realitatea (tv.) la raport”  premierul… raporta frumos, în adevarata realitate lucrurile vor sta altfel.
Mai ales că noi nu suntem în  stare să avem apă nici pentru irigaţii…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...