Treceți la conținutul principal

Alegerile din 9 decembrie şi viitorul României


Găzduirea de către Washinton Post, în ediţia sa de azi, 7 decembrie, a lui Victor Ponta, cu un articol-opinie despre abordarea fiscală inovativă a guvernului pe care l-a condus cca o jumatate de an este un semnal foarte puternic. Nu pentru că Victor Ponta ar fi un expert in materie fiscala, ci pentru simplul fapt că celebra publicaţie americană găzduieste  semnatura lui Victor Ponta. Iar Washington Post este, precum se stie,  un gir pentru ceea ce se va întâmpla in perioada imediat următoare in orice parte a lumii.
Miza alegerilor legislative din 9 decembrie 2012 este una de răscruce pentru evolutia economică, socială si politică a Românei. Confruntarea electorală de duminica este reperabilă prin cateva dimensiuni substanţial imperative:
*** Descătuşarea societăţii românesti, a mentalităţii individuale si colective de trecutul comunisto-securist. Este, poate, pentru unii, exagerată  sublinirea acestei dimensiuni, dupa 23 de ani de la căderea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu. Pentru cine se apleacă mai mult asupra realităţilor românesti, va trebui observat ca regimul Traian Băsescu a reînviat in mentalul social teama, frica, obedienţa. Aceste obstacole pentru afirmarea personalităţii individuale si a aptitudinilor colective au fost atât de evidente, oriunde, la sat si la oraş. Pentru că  institutiile abilitate  cu atribuţii pentru siguranţa si dreptul legii, manifestând-se cu cu aroganţă si totala lipsa de respect fata de societate, si-au pierdut din credibilitatea pe care regimul democratic le înzestrase, in locul celor represive din trecut. Este de semnalat in acest context ca dacă in  urmă cu 8-10 ani nostalgici ai regimului totalitar câstigau teren cu obsesiva lozinca “poporul are nevoie de un conducator” (lozincă pe care Băsescu a exploatat-o cu brio si in 2004 si in 2008), in prezent puterile pe care Traiana Băsescu le-a acumulat fără voinţa populară sunt repudiate de tot mai multi cetăţeni. Majoritatea vor eliminarea acestei stări de lucruri. Vor sa fie liberi si nu opresaţi de institutii obediente sau de un “conducător” atoate ştiutor.
Regimul lui Traian Băsescu si partidul ce l-a întruchipat – PDL – vor fi sancţionaţi drastic la 9 decembrie 2012.
*** Regândirea viitorului economic al Românei si a libertăţii de business a indivizilor. Tot mai multi români se intreabă de ce România a trebuit să intre sub tăvălugul FMI si a CE in 24 martie 2009, atunci cand a solicitat, prin Traian Băsescu,  un imprumut dezastruos pentru economia ţării, in valoare de cca 20 miliarde euro. Ce s-a ales cu aceşti bani? Nimic. Finantele ţării nu s-au consolidat, moneda natională a fost la fel de volatilă, cresterea economică din 2007-2008 a intrat definitiv in bernă. Regimul de austeritate publică  a afectat foarte grav sectorul privat care nu a beneficiat nicicum de colosala suma de 20 miliarde euro. Doar datoria externă a a României a intrat in zona de risc, apropiindu-se de 40 % din PIB (de la nici 15% cât era inainte de acord). Investitiile publice au inghetat, cererea interna s-a constrâns in fiecare an, dezvoltarea economică a dat înapoi. Sigur ca, incepând  cu anul 2008, si România avea nevoie de rigoare bugetară si înlăturarea  risipei de resurse a bugetului. Dar aceste îndatoriri se puteau realiza si cu forţe proprii, dacă tara era guvernată cu responsabilitate si incredere in profesionalitatea inaltilor functionari guvernamentali. Noi, românii, nu am avut parte de asa ceva. Dimpotrivă, camarila lui Traian Băsescu si-a instalat in pozitii cheie indivizi si individe de joasă speţă , nu numai din punct de vedere al profilului educaţional si profesional, dar si al moralităţii. Exemplul lor a fost insusi Traian Băsescu, sef de stat fără viziune asupra vreunui domeniu ce priveşte progresul natiunii, nociv pentru moralitatea individuală si colectivă.
Schimbarea pe care o vor majoritatea românilor este legată de independenţa economică a guvernului si de nevoia de competenţă a acestuia. Este imperios ca noul guvern să îşi stabilească o strategie pentru mai buna utilizare a resurselor din portofoliul naţional. In primul rând, resursele naturale. Trebuie revăzută strategia energetică pentru punerea in  valoare a zăcămintelor fosile si hidrografice ale Românei. Un program de lungă durată care sa inceapă cu inestitii de anvergură este obligatoriu pentru revitalizarea ţării.  Chiar dacă este nevoie de şantierul aurului de la Roşia Montană, sau de cuprul din Molova Nouă, sau de exploatarea petrolului si gazelor din Marea Neagra.Românii au nevoie de un reper care sa le inspre increderea că lucrurile incep să se miste, să depăşească situatia de abstinenţă a puterii executive. Bineînţeles că, în context, revizuirea atitudinii faţă de satul românesc si de bogăţia agriculturii sunt obligatorii pentru independenţa alimentară a ţării.
Cel mai important element din  ecuatia cresterii economice viitoare este creearea unui program de stimuare a IMM. Să revitalizăm mentalitatea  anilor 2003-2007 când românii s-au lansat in afaceri si au incercat sa-si asigure o clasa de mijloc deschisa tuturor. Capitalismul marilor corporatii nu este viabil in cazul Românei. Ele pot exista, dar  să nu inhibe mica intreprindere individuala sau pe cea de talie mijlocie. Numai acestea din urmă pot să fructifice talentul si spriritul inovativ al românilor.  
*** In fine, alegerile pot contribui la schimbarea clasei politice a ţării. Chair dacă intre candidaturile pentru duminică sunt multe figuri invechite si imbuibate de pe urma corupţiei din ultimele doua decenii, sunt multi candidaţi, mai mult de 60 %, care au prilejul de a ilustra improspătarea si europenizarea clasei politice româneşti. Victor Ponta este printre personajele care a căpătat nu doar charismă, ci si prestigiu in ultima vreme. Din toate partidele vin  oameni care nu au avut de-a face cu regimul totalitar sau cu guvernarea coruptă si imorală a lui Traian Băsescu. Generaţia nouă de politicieni are toate şansele de a reuşi si de a debarasa România de trecutul întunecat al regimului ceauşist şi al guvernăarii opresive şi corupte a lui Băsescu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...