Treceți la conținutul principal

O trupă de ţigani-lăutari şi Traian Băsescu au reprezentat România la Oslo


Sărbătorirea înmânarii Premiului Nobel pentru Pace (acordat in 2012, in mod surprinzator si, pentru multi, nemeritat, Uniunii Europene), a fost plină de surprize. Mai întâi că nu toţi şefii de state si de guverne au luat parte  la ceremonie. Unii dintre ei au boicotat evenimentul din spirit de frondă, alţii din lipsă de interes,  iar unii pentru că aveau ceva mai important de făcut.
Traian Băsescu a fost prezent. El este ahtiat după evenimente cu fast, cu multă lume bună, mai ales când este vorba de “şefi” din UE. Apoi avea teama că Victor Ponta i-ar fi putut “sufla” oportunitatea.
Prezenţa sa la spectacolul de gală a fost ca şi inexistentă. Cum s-a văzut pe mai toate canalele tv., T. Băsescu era mort de oboseală. Noaptea precedentă si-a petrecut-o, cu ură şi supărare la Palatul Cotroceni. A aşteptat până spre zorii zilei,  mai-mai va mai “pica”, in plus,  vreun PDL-ist ales la parlamentarele ce tocmai avuseseră loc pe 9 decembrie. Asadar, obost, necăjit si somnoros, aproape să-i cadă capul pe umarul preşedintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite (apropos, ştiaţi că, în cariera sa de preşedinte  cele mai multe intâlniri la vârf ale lui T.B. au  fost cu această preşedintă-bărbată a liliputanei ţări baltice?), preşedintele României a tresărit când Oslo Spektrum, fastuoasa sală multifunctională din capitala Norvegiei, a intrat in vibraţii scandaloase date de sunetele asurzitoare ale Fanfare Ciocîrlia. Nu, nu va înşelaţi voi români care ştiti multe despre muzica populară românească. Fanfare Ciocîrlia nu are nimic de-a face cu celebrul Ansamblu Ciocârlia, care ne-a dus vestea din anii ’70, până încoace spre 2000, in toate colţurile lumii prin nume rămase pentru totdeauna in istoria folclorului românesc, precum Maria BUTACIU, Maria CIOBANU, Ion CRISTOREANU, Ion DOLANESCU, Aurelia FATU-RADUTU, Irina LOGHIN, Angela MOLDOVAN, Dragan MUNTEAN, Maria PAUNESCU, Simion POP, Ileana SARAROIU, Benone SINULESCU, Mioara VELICU, Gheorghe TURDA si mulţi altii.
Nu, Fanfare Ciocîrlia (că asa a năşit formaţia neamtu’ descoperitor Henry Ernst) este o adunătură de lăutari ţigani dintr-un sat din judetul Iasi, care se chema Trei Prăjini. Cei 12 tigani, bătători de tobe si alte instrumente zgomotoase, ar fi fost invitaţi speciali la festivitatea de la Oslo. Cine i-a invitat? Ştia Ministerul Afacerilor Externe de acest lucru? Si-a dat girul, dacă era cazul? Sau alte instituţii au fost promotoarele acestei prezente inceste a României la fastul decernării Nobelului pentru UE de la Oslo.  Ma gandesc că, poate, vreun ICR din vreo capitală europeană va fi propus reprezentarea României pe scena Spektrum. Pentru că Germania stie bine despre grupul de tigani din Trei Prăjini tocmai de la ICR Berlin, care i-a promovat anul trecut la un festival de muzică flok.
Am ascultat de curiozitate pe diverse postări facebook muzica celor de la Fanfare Ciocîrlia. Nimic din folclorul românesc, nimic din muzica lăutărească veritabilă pe care au promovat-o de atâtea zeci de decenii lăutarii-ţigani din România, precum  Zavaidoc sau Maria Tănase.
Dezlănţuirile de sunete asurzitoare ale Fanfare Ciocîrlia nu au nimic de-a face cu muzica românească populară si cu atât mai puţin cu folclorul autohton autentic.
Cred că Traian Băsescu avea datoria să se sesizeze din oficiu si să ceară o anchetă de urgentă în ţară cu privire la reprezentarea de către ţiganii din Trei Prăjini a României la decernarea premiului Nobel pentru Pace.
Dacă n-a facut-o el, ar trebui s-o facă MAE. Sau ICR.
Dacă nu, să nu mai avem pretenţia că reprezentativitatea României si specificul său tradiţional sunt deformate de realităţile prezentului.
Nu-mi iese din  memorie zâmbetul şugubăţ/dispreţuitor al lui Barosso, acolo la spectacol. Parcă voia sa spună: patria ţiganilor este România!
Nu-i aşa Traian Băsescu? Nu-i aşa MAE? Nu-i aşa ICR?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...