Treceți la conținutul principal

FMI dictează, România onorează. De ce?

Intrată, de aproape doi ani, sub pulpana deloc protectoare a Fondului Monetar Internaţional, România se vede umilită din toate punctele de vedere, atât economic, cât și politic. Este evident, astăzi, ca decizia de a încheia în grabă un acord cu FMI a fost determinată atât de promisiunile electorale ale preşedintelui Băsescu și de incompetenta guvernului instalat în decembrie 2008, cât si de dezinteresul unor instituții hotaratoare în  acest demers, respectiv Banca Naţională a României.
In fata unui deficit bugetar de peste 5,5 %, descoperit în ianuarie 2009, precum si iminenţa crizei in societatea româneasca aflată încă sub euforica stare de boom a anilor 2007-2008, decidentii de atunci (si acum la cârmuire) au avut de ales între sfidarea viitorului si inchistarea în sine. Au ales pe cea din urma. Se credea ca asa vor fi mai puţine  bătăi de cap si, vorba preşedintelui Basescu, se va dibui mai repede ancora stabilitatii. 
Aşadar, în marea volbura ce venea, România a ales varianta cea mai facilă. Ancora FMI-ului. O instituţie care se afla,  la vremea respectiva cam pe marginea prăpastiei. Adică nu prea mai avea clienţi. "Beneficiarii" cei mai importanti, sătui de binefacerile "reformelor structurale" dictate de FMI, cum ar fi Brazilia, Argentina, Uruguai, Filipine, Indonezia au rambursat, în avans, ratele la creditele convenite. In 2008, FMI  a acordat credite numai în valoare de 16 miliarde $. În  2003, suma contractată fusese de peste şase ori mai mare (103 miliarde $). Pentru a-si aduna lichiditati, în 2008 si 2009, FMI vinde cca 403 tone de aur, din care aproape 200 tone către India, Insulele Mauricius si Sri Lanka, restul luand o cale neştiută, deoarece nico tranzacţie nu a fost făcută publică. 
Răsăritul crizei în emisfera nordică (atenţie! ţările emergente din sud nu au fost și nici nu sunt "lovite" de criza) este  mană cerească pentru instituţia de la Washington. Intre noiembrie 2008 si mai 2010, FMI a încheiat acorduri stand-by în valoare de 180 miliarde $, din care 110 miliarde destinate Greciei, restul câte 20 miliarde Ungariei și  României, apoi Ucrainei, Letoniei, Serbiei, Islandei, Belarus, Bosniei  și Moldovei. In total 10 state mici și  mijlocii. In unele tranzacții s-au mai alăturat și UE sau BM.
Cu ce s-au ales aceste state din "ajutoarele" FMI. Majoritatea cu știrbirea suveranității naționale în gestionarea economica, cu reforme care nu dau rezultate, cu nemultumiri sociale. Guvernele care au avut încă demnitatea națională au reacționat la timp, nesupunându-se fara  condiții FMI. A se vedea cazul Ungariei.
Altele nici nu au intrat în "jocul' institutiei financiare de care vorbim. Este cazul Poloniei, țară care în 2007-2008 nu strălucea prea mult fata de România. Dimpotrivă, avea deficit bugetar sanctionat, in repetate rânduri,  de Comisia Europeana, avea datorie publica de aproape 200 miliarde $ (de aproape 10 de ori mai mare decât a României), șomaj de 11-12%, întreaga industrie extractiva menținută în viata cu subvenții (ca și în prezent) etc. Dar guvernul de la Varșovia nu s-a "pierdut cu firea" A fost și mai precaut. A strans un fond de solidaritate de cca 20 miliarde Euro, a valorificat la maxim tragerile de fonduri europene, a început, cu bani europeni, un  vast program de infrastructura rutiera, aeroportuara  și sportiva (în întâmpinarea Campionatului european de fotbal din  2012),  a încheiat în 2009 și 2010 doua acorduri tip "'precautionary" cu FMI, iar acum altul de 30 miliarde $, astfel incat  și-a menținut cea mai importanta  crestere economica din  UE.
Cum precizam mai înainte, de frica viitorului, guvernanții noștri au strigat în gura mare ca va veni criza și ne trebuie ajutor. Cum sa nu reactioneze  potențialii creditori privati si sistemul bancar la o asemenea alarma trasa chiar din Bucuresti. Atunci a venit FMI si ne-a ajutat cu 20 miliarde $. Rezultatul? ZERO.
Criza s-a adâncit, sărăcirea  populației este în creștere, guvernarea tarii se face după cum dictează un anume domn  Franks. Măsurile anticriza ale guvernului sunt inexistente, pentru ca nu are nici capabilitate tehnica si nici marja de manevra din partea FMI.  Unde sunt "reformele  structurale" convenite cu FMI? Vor apărea ele si, mai ales, in ce vor consta? Celebra lege a salarizării unice este un paleativ, nu va produce efecte in structura economica, eventual, în diminuarea ponderii anvelopei salariale in PIB. La fel și legea sistemului de pensii. Cum poate sa planifice un guvern echilibru în acest domeniu cand baza de sustinere a pensiilor scade datorita  diminuării contribuabililor si decalajului tot mai însemnat ce se creeaza in "piramida' varstelor intre populația activa si cea de peste 65 de ani. Iar efectele "reformelor" guvernului de astăzi se vor răsfrânge cu mai mare impact in  "gap-ul" demografic pe termen mediu si, mai ales, pe termen lung.
Orientarea economica a tarii trebuie schimbata pana nu este prea târziu. Romania nu trebuie sa mai onoreze "dictatele"  FMI.
Guvernul actual, sau cel care va veni, este obligat sa sprijine creşterea economica. Aceasta se poate obține numai prin acțiuni de stimulare a consumului intern și a producției. Doua pârghii de relansare pe care executivul României le-a strivit in ultimii ani. Cu acordul tacit al Bancii  Naționale.  Guvernul sa înceteze cu obedienta fata de o instituţie financiară internaţională care a dat greş în toate "indicațiile" sale, la noi si aiurea, si sa-si intocmeasca propriul pachet de politici. Bani exista. Prima resursa este Uniunea Europeana, care ne-a alocat, intre 2007-2013, cca 32 miliarde euro si din care am utilizat nici 10 %. In  comparație, Polonia va atrage in  2011, numai pentru infrastructură, peste 3 miliarde Euro. Tot atât cât a "consumat" România în peste trei ani si  jumătate in cele 7 PO si alte fonduri, inclusiv cele structurale. Acesta este paradoxul "strategiei" României de ieşire din criza: am avut si avem fonduri puse la dispoziție de UE si ne afundam in criza, sub pavăza atât de necesarelor si ineficacelor "reforme structurale" impuse de FMI. 
Singura reușită a "parteneriatului" cu FMI a fost sporirea incredibila a stocului datoriei externe. In  10 ani, de peste 10 ori, adică de la 11,16 miliarde $ in anul 2000, la aproape 120 miliarde $ in 2010.
Acum, la București se discuta despre posibilitatea unui nou acord de împrumut. Se auzea, la un moment dat, de un acord tip "precautionary". Aceasta este o invenție recentă a FMI de a acorda linie de credit fără precondiții din partea creditorului. Pana in prezent, numai Mexicul, Polonia si Venezuela au beneficiat. Deoarece acordul "precautionary" presupune o economie sănătoasa, stabilă si cu previziuni de creștere economica. Ei bine, România va avea, probabil un  "precautionary", dar tot stand-by.  Adică România nu îndeplineşte, în ianuarie 2011, niciuna dintre condiţiile mai înainte amintite. Altfel spus, guvernarea economica a tarii se va face tot la "indicatiile" Fondului. Despre acest tip de acord, Guvernatorul  Băncii Naționale spunea ca miza noului acord este, de fapt, "continuarea reformelor". Cata ironie ne poate oferi soarta, domnilor!

Comentarii

  1. Dv. se pare ca scoateti statistici din buzunar! Polonia a atras, in cel mai bun an, putin peste 3 miliarde de euro in fonduri europene, incluzand subventia pe suprafata. Statistici gasiti pe EUROSTAT cat cuprinde.
    Iar despre FMI, puteati sa va uitati pe site-ul lor... Lua 5 minute, au un articol la mintea cocosului despre cum functioneaza imprumuturile lor. Exista, pe scurt, acorduri stand-by, acorduri stand-by precautionary, si acorduri linie flexibila de credit. La acelea din urma a apelat Polonia si Mexic.
    Si mi-ati putea spune si mie, care alta tara si-a rambursat imprumuturile FMI inainte de termen in afara de Argentina (care a facut-o din populism, populism care i-a dus in situatia in care erau la mijlocul anilor 90, o bula asteptand sa se sparga)? De unde ati scos Uruguai? Sau Indonezia?

    RăspundețiȘtergere
  2. Catalin,

    Depinde cat de actuale sunt informatiile, pentru ca stiu bine sa "citesc" in statistici.
    -Polonia a avut in perioada 2004-2006 un grad relativ scazut de atragere a fondurilor europene, stabilite pentru exercitiul bugetar trecut. Pentru 2007-2013 au invatat multe si potrivit unui studiu recent al Natixis Bank (pe baza Eurostat, al statisticilor nationale si analizelor proprii), la jumatatea intervalului Polonia cotractase 62% din fondurile europene si utilizase efectiv cca 20%, ceea ce numai la fondurile structurale ar in semna peste 13 miliarde EUR (fara a pune la socoteala contributia nationala). IN acelasi interval, din pacate, Romania a contractat 22% din fonduri si a utilizat aproape 0,5 %.
    -In ce priveste FMI si indatorarea "beneficiarilor" vedeti pe langa mecanismele de creditare (Stand-By precautionay se da numai la un "elev prost" (scuze).
    -Daca iesiti din informatiile sitului IMF o sa vedeti ce scandaluri sunt in majoritatea statelor creditate asupra datoriilor catre IMF si WB, ajungandu-se la audituri si refuzul platii unor transe.
    Daca va intereseaza dinadins va pot oferi o lista de state aflate in aceasta situatie, pornind de la Brazilia lui Lula.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...