Treceți la conținutul principal

Romania: o piata agricola cominternista*

A fost odata, nu prea demult, pe la jumatatea anilor '60, din secolul trecut - cand sovieticii detineu "imperiul" estului europeann -,  un plan Valev (dupa numele autorului) de regionalizare economica a tarilor din blocul de rasarit. Fiecare trebuia sa fie specializata intrun anumit sector: cehii pe industria electrotehnica si electronica, polonezii pe carbune, bulgarii pe motostivuitoare etc. Romania fusese repartizata in  "clasa" cea mai de jos (se spunea la Bucuresti), anume sa produca bunuri agricole, porumb, grau si, mai ales, legume si fructe ce urmau sa aprovizioneze, in special, membrii CAER**. Au fost discutii aprinse  intre tovarasii de la varf, reuniuni agitate, negocieri si proteste prin cancelarii diplomatice. In cele din urma, de planul Valev s-a ales praful.  Romania a avut o agricultura puternica, dar nu ramura dominanta a economiei....Acoperea piata interna si vindea mult la export, mai ales tomate, legume timpurii, pepeni, mere, nuci, multe alte fructe, conserve diverse.
In anul de gratie 2011, "valevizarea" agriculturii Romaniei este mai evidenta decat oricand, dar....in sens invers. Nu  numai ca nu avem o agricultura performanta, dar am devenit piata de desfacere pentru majoritatea sortimentelor de legume fructe. Din cca 1 miliard Euro, cat este estimat deverul anual, in Romania, cca 60 % din consumul de  legume si aproape 90 % din cel de fructe il reprezinta importurile. Cum de s-a ajuns la aceasta situatie incredibila? Niciun guvern nu a avut "indrazneala" de a propune o politica agricola viabila, care sa stimuleze nu doar imbogatirea unor grupuri de arendasi (deveniti, acum, mai rai decat mosierii secolului al 18-lea), ci si taranii, micii proprietari de terenuri agricole. Se spune in gura mare ca de vina este faramitarea proprietatii. Este, intradevar, o cauza. Dar nu principala. Ca unul care am analizat structura proprietatii agricole in mai multe state foste comuniste, am demonstrat ca si in Polonia, si in Ungaria (state puternice pe piata UE in sectorul agricol) situatia nu difera din punctul de privire al proprietatii, ca mica ferma, de pana la 4 ha, este dominanta in agricultura. Ceea ce a determinat dinamica agriculturii vecinilor nostri a fost, mai ales dupa aderarea la UE, crearea infrastructurii necesare valorificarii produselor in  piete de gross, sprijinirea taranilor cu ajutoare de stat si garantii pentru utilizarea fondurilor europene, "regionalizarea" structurii productiei, stimularea cercetarii nationale pentru imbunatatirea bazei genetice si crearea de noi soiuri. Potrivit Organizatiei pentru comert si distributie de la Varsovia, 90% din hrana polonezilor este produsa pe plan local. Sprijinul pentru organizarea valorificarii productiei, precum si stimularea consumului, prin TVA redus la alimente, au determinat atat preturi reduse la cumparator, dar si competitia intre producatori. Cu un TVA de numai 5% pentru produsele netransformate - carne, lapte, fructe sau legume - si cu aceeasi taxa (care, pe timp de criza a fost diminuata de la 7% la 5%) pentru produsele agricole transformate, polonezii se pot lauda ca sunt cei mai mari producatori de mere din Europa, pe aceeasi treapta in ce priveste fructele rosii (capsuni, zmeura, cirese) s.a.
Micii fermieri romani sunt tinuti in stare de subzistenta - un barbarism devenit politica de stat in aceasta guvernare. Nimeni nu se uita nici la produsele lor si nici la viitorul lor. Sau daca cineva o face, asta se intampla numai pentru a-i face si mai saraci.  Daca dumneavoastra sunteti curios sa aflati, pe calea internetului, firme romanesti de legume-fructe, veti fi surprins sa observati ca 99% sunt importatori si distribuitori. Ca urmare, in marile suprafete (hipermarketuri) poti sa cercetezi si cu lupa si nu o sa zaresti un produs cultivat in Romania. Sigur, pot fi una-doua exceptii.
Zilele acestea il auzeam pe ministrul agriculturii propunand solutia salvatoare: municipiile din tara sa rezerve la sfarsit de saptamana cate o strada pentru etalarea produselor taranesti. Asa se intampla - zice domnul ministru - la New York. Asta o fi salvarea micului fermier  roman producator de legume-fructe, ca guvernul sa "imprumute" exemplul metropolei americane? Guvernantii nostri si asociatiile de profil nu au, oare, idei si solutii proprii?
Ar fi multe de spus, inclusiv faptul ca in UE avem o situatie umilitoare. Romania produce doar 2,1 % din  productia de tomate, 4,9% din cea de ceapa, 3,6% din  cea de mere (apropo, Polonia detine 60%), 2,2 % din cea de cirese.
Pana la urma, cineva trebuie sa se incumete si sa colaboreze cu taranii pentru a salva agricultura Romaniei
*Comintern = internationala partidelor comuniste dirijate de Moscova.
**CAER = Consiliul de ajutor economic reciporc al statelor socialiste, infiintat dupa al doilea razboi, ca un fel de replica la Piata comuna europeana

Comentarii

  1. Nu doar la New York se fac piete ambulante, ci si in alte tari. Poate nu e o idee asa de rea. Ideile straine, daca sunt bune, pot fi importate, in loc sa asteptam la nesfarsit ideea neaosa geniala.

    RăspundețiȘtergere
  2. LRG aveti dreptate, insa nici in SUA nici in alte tari unde se organizeaza asemenea piete ambulante, producatorii (la noi taranii, micii proprietari) nu asteapta o saptamana pentru a-si desface marfa. Peste tot sunt organizatii/companii care colecteaza, care colaboreaza cu micii sau marii producatori pentru stimularea productiei si valorificarea sa. In Romania nu se intampla, deocamdata, acest lucru. Din aceasta cauza scad mereu, in ultimii ani, si suprafetele cultivate si productia de legume fructe.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...