Treceți la conținutul principal

Absorbtia fondurilor europene: ora exacta a (in)capacitatii guvernului Boc

Noul ministru al Afacerilor Europene nu s-a sfiit, la nici cateva saptamani de la instalare, sa evidentieze superficialitatea si dezinteresul guvernului in care tocmai a fost cooptat de a utiliza fondurile nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana,in exercitiul financiar 2007-2013. Domnul Leonard Orban a spus raspicat: rata de absorbtie a fondurilor structurale, din 2007 pana in  prezent, este de numai 3,7%, cea mai mica din toate noile state membre (NSM). Nu de 10 % si nici de 14 %, cum pretindeau acum vreo tre-patru luni  divesri functionari din Palatul Victoria. In acest fel, ministrul a devoalat minciuna si prefacatoria cu care ne invaluiau primul ministru si asa-zisa sa consiliera economica. 3,7 %  este nota exacta a (in)capacitatii echipei guvernamentale de la Bucuresti de a gestiona nu doar o resursa gratuita, dar si starea economica generala a tarii. 
Sa vedem de ce?
In vremuri de criza, precum cele pe care le traverseaza si Uniunea Europeana, pentru statele din  Europa centrala  si de est, absorbtia fondurilor europene se dovedeste cel mai viabil  balon de oxigen.  Inclusiv BERD, in raportul de acum doua zile, arata ca, de exemplu, Polonia a rezistat si rezista in fata crizei datorita utilizarii in investitii publice a peste 70 %  din  fondurile europene alocate. Tarile din aceasta regiune sunt foarte fragile  la ce se intampla in restul UE, urmare a dependentei (cca 73-77%) schimburilor comerciale intracomunitare, a originii investitorilor  si a filializarii sistemului bancar national  la marile grupuri financiare din zona. Fondurile europene puse la dispozitie celor 8 NSM reprezinta, intradevar o resursa sigura si necostisitoare pentru fundamentarea si operationalizarea programelor de dezvoltare. Cu conditia, desigur, ca fiecare stat sa aiba ambitia si puterea institutionala de a le atrage, in cuantumaul anual stabilit. 
Cum a aratat ministrul Leonard Orban, executivul de la Bucuresti a stat, insa,  mereu sub pulpana minciunii. In ciuda numeroaselor avertismente pe care ni le-au transmis atat presedintele CE, cat si comisari sau parlamentari europeni.
"Descoperirea" ca Romania este codasa la absorbtie de bani europeni nu apartine prezentului ci si trecutului mai mult sau mai putin apropiat.
Prin luna februarie a.c., banca franceza NATIXIS releva, intr-o analiza foarte exacta, privind situatia pe anul 2010, cativa indicatori din care rezulta lipsa de performanta a Romaniei. Iato mai jos (toate sumele exprima miliarde Euro):                                                  
-------------------------------------------------------------------------------------------------
                     Contributia            Fonduri         Fonduri         Sold
                   la bugetul UE        structurale       PAC               net
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Bulgaria             0,31                 0,59                0,66           0,95
R. Ceha             1,24                 3,23                0,89           2,88
Letonia              0,16                 0,61                0,23           0,68
Lituania             0,25                 0,82                0,47           1,04
Polonia              3,17                 7,17               3,72           7,72
Romania            1,07                 0,52               2,10           1,55
Ungaria             0,86                 1,17                1,26           1,57
-------------------------------------------------------------------------------------------------
n.n.: daca din fondurile absorbite prin PAC se tine seama de faptul ca mai bine de jumatate reprezina plati directe (ajutoare pentru suprafata, pentru capete de animale etc), acestea constituind, de fapt, capital circulant, rezulta ca in 2010, Romania a fost contributor net  la bugetul UE si nu beneficiar (a se vedea cazurile Poloniei si Republicii Cehe)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Din 2008 si pana mai deunezi, presedintele Basescu isi exprima nemultumirea fata de situatia din acest domeniu. Atunci, vinovata era "vechea guvernare", acum, in ceasul al 12-lea, dupa ce a amenintat cu demiterea ministrilor "neperformanti",  domnul Basescu a ajuns la concluzia ca vinovati sunt ... functionarii incompetenti. 
In orice tara normala/civilizata, incompetenta este data de varful piramidei. La noi nu este asa. Deocamdata!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...