Treceți la conținutul principal

Nu mai trageti in tarani!

Fruntasi politici sau reprezentanti ai diverselor grupuri de interese din agricultura nu inceteaza sa reclame restrangerea, daca nu chiar desfiintarea micii proprietati agricole din  peisajul economic al Romaniei. Aceasta, mica proprietate, se zice adesea, este cauza faptului ca romanii mananca din import o buna parte din produsele agroalimentare. 
Lucrurile nu stau chiar asa, sau, mai precis, nu mai stau deloc asa.
Potrivit statisticilor provizorii ale recensamantului agricol, 2010/2011, Romania a facut progrese semnificative in ce priveste ponderea micilor gospodarii  in totalul explotatiilor agricole. Intre 2003 si 2010, numarul exploatatiilor agricole a scazut cu cca 630 000, aceasta reducere repezenatand in procente 14%. Suprafata medie a unei ferme/exploatatii agricole a ajuns in 2010 de peste doua ori mai mare decat acum 7 ani, adica la 3,4 ha. In acest ritm,  daca nu chiar mai intens, in urmatorul deceniu si jumatate,  Romania va ajunge la un numar de sub 2 milioane exploatatii agricole, incadrandu-se in randul marilor state agricole ale UE. 
Cifrele asa prezentate pot aduce bucurie in mintea unor latifundiari si arendasi autohtoni, gata sa inhate cate 1-2 hectare de pamant  pe care il mai detin acum batranii nostri tarani. Drama este ca, in Romania, odata cu reducerea (disparitia) micilor gospodarii taranesti dispar si titularii acestora. Sociologic este demonstrat ca populatia rurala este in stransa dependenta de existenta  unei exploatatii agricole mica sau mijlocie.Cum, insa, studiile si explorarile stiintifice pe aceasta tamatica au disparut  la noi cam demult, nu ne hazardam sa spunem mai mult.
Ne intoarcem la cifre, pentru a incerca sa ajungem la concluzia de la paragraful anterior. Potrivit Eurostat, care publica statistici pentru membrii UE, in Romania se inregistreaza cea mai mare polarizare a suprafetei agricole. Astfel, daca la noi  exploatatiile cu 0-5 ha sunt foarte numeroase, in total peste 3 milioane, este semnificativ sa spunem ca cele incadrate la peste 100 hectare sunt in numar de 13 730, mult fata de Polonia, cu doar 9 300, dar cu o suprafata agricola utila cu peste 1 milion de ha mai mare decat a  Romaniei. 
Pentru cei care pot fi mai curiosi decat majoritatea cititorilor, am facut si un clasamant: din cele 7 state UE cu cea mai mare suprafata agricola, Romania detine recordul in ceea ce priveste numarul de hectare pe o exploatatie mare (de peste 100 ha), respectiv 473,88 ha/exploatatie. Dupa noi urmeaza Polonia cu 332,44 ha/exploatatie de peste 100 ha, apoi, Marea Britanie (293), Germania (274), Spania (256), Italia (239), Franta (168,5). 
Asadar, nu mai trageti in tarani. Ei sunt si vor fi tot mai putini. 

Comentarii

  1. Buna ziua
    Structurile specializate pe comercializare, astea lipsesc, daca 10-15 mici agricultori creeaza impreuna o entitate care sa i reprezinte din punct de vedere comercial pot sa faca fata cerintelor pietei. Exact acest lucru s-a facut in Polonia si nu numai.
    Ramane de vazut daca intr-un final isi vor da seama si taranii romani ca doar asa vor supravietui.
    Altfel, de acord cu dumneavoastra.....

    Cu stima,
    Mircea Moisin

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...