Treceți la conținutul principal

Pentru un front anti-austeritate

Anul 2011 se scurge incet, dar sigur, in nesiguranta si incertitudinea viitorului. Guvernul este debusolat si speriat de noua recesiune care se anunta in Vest. Tributar al unicei sanse - exporturile, executivul de la Bucuresti are deja cosmaruri. Institutul National de Statistica tocmai a anuntat ca in august valoarea exportului a fost mai mica cu 8,4-8,5 % fata de iulie a.c., iar deficitul comercial a fost mai mare decat in aceeasi luna din 2010. Daca motorul exporturilor se gripeaza, atunci populatia trebuie sa stranga si mai mult cureaua.
PLANUL DE AUSTERITATE este pregatit, nu doar psihologic (a se vedea trambitasii, gen directori din BNR etc). Presedentia ne anunta ca spitalele trebuie sa devina SRL-uri (adica sa nu mai aiba griji Palatul Victoria de sanatatea populatiei), dupa ce educatia a fost decimata. Bancherii fac socoteala la creditele restante si vad ca ele sunt in crestere. O analiza de specialitate arata ca primariile sunt in colaps financiar, nu au cu ce sa-si plateasaca datoriile asumate in anii trecuti.
Palatul Victoria face sumarul "taierilor" eventuale de bugetari si de pensii. Aceasta - taierea - pare a fi panaceul  guvernarii acestor ani. De proiecte de relansare economica, de masuri pentru venituri suplimentare la buget nu se vorbeste pentru ca politica economica a actualului regim de la Bucuresti este dogmatizata in constrangeri financiare pe seama cetatenilor si numai a lor.
Cei din afara puterii sunt si ei anchilozati. Opozitia are doar cateva clisee, cele mai multe scoase de la naftalina anilor cand a fost la putere. Nimic semnificativ din partea USL nici din punct de vedere financiar-bancar sau al Acordului cu FMI ce stranguleaza economia tarii, nici de masuri care sa sanctioneze profiturile bancare sau veniturile excesive ale diversilor baroni sau moguli.  Opozitia pare obosita, linistita, se lasa in voia bucuriei ca electoratul sufera. 
Sindicatele nici nu mai exista pe scena sociala si economica a Romaniei. Societatea civila asteapta Alba ca zapada.
In lume, lucrurile se misca. Nu doar teoreticienii vorbesc despre criza capitalismului si necesitatea reformarii acestuia. Politicieni innoitori apar pe scenele nationale si internationale. Face valva, de pilda, acum  in Franta programul cu care s-a prezentat la "primarele" socialiste dl. Arnaud Montebourg, clasat al treilea in competitia pentru candidatul Partidului Socialist francez la prezidentialele din 2012. Programul sau a avut ca piloni argumente precum demondializarea si subordonarea sistemului bancar guvernelor nationale. 
Miscarea "indignados' din Spania incepe sa cucereasca Europa, iar rebelii newyorkezi rascolesc America cu a lor "Occupy Wall Street". 
Organizatii nationale si internationale isi dau mana pentru a identifica alternativa la politicile sterpe ale guvernelor occidentale indatorate marilor clanuri bancare. La inceputul lunii a avut loc la Londra prima Conferinta europeana contra austeritatii. Conferinta a adoptat o rezolutie privind realizarea, anul viitor, a unei zile de actiune contra austeritatii si un apel catre sindicate in vederea crearii retelei europene al carei obiectiv sa fie inclusiv auditarea datoriilor guvernamentale. 
Romania, prin intreaga sa structura politica, sindicala, sociala trebuie sa se trezeasca si sa se racordeze la curentele de idei si miscari novatoare ce se petrec in Europa si in lume.
De un FRONT ANTI-AUSTERITATE avem nevoie cu totii, acum pana nu va fi prea tarziu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...