Treceți la conținutul principal

Europa: confederatie cu mai multe viteze, iata ce ne asteapta

Criza economica din Grecia, mai ales, si atitudinea haotica a statelor membre fata de problematica in cauza a adus, din nou, in actualitate statutul geopolitic al Uniunii Europene. Presedintele Romaniei nu este deloc original atunci cand tot invoca "riscul de a lansa" sintagma  Statele Unite ale Europei. De la Tratatul de la Roma, din 1957,  prin care s-a constituit Comunitatea Economica Europeana  si pana in  prezent, unitatea strategica a Europei a fost mereu in obiectivul statelor initiatoare si motoare ale UE. Asa se face ca pana in 1968 Europa comunitara detinea, deja, o uniune vamala si o piata agricola comuna. Termenul de Piata Comuna europeana era deja consacrat in anii 70'-80'. In 1993, Comunitatea Europeana este rebranduita in Uniune Europeana, conform deciziilor Tratatului de la Maastricht. Totusi, Tratatul de la Lisabona (care trebuia sa fie "legea suprema'-"constitutia", intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009), nu se dovedeste  viabil pentru crearea unei unitati  si a unei entitati economice, politice, strategice si militare a UE, asa cum se credea.
Cum am amintit, brambureala aparuta in instantele europene si nationaloe vis-a-vis de situatia din Grecia a pus si mai multa umbra pe idealurile anilor 70', 80, sau '90.
Fie ca a fost vorba de ambitii britanice, sau germane, sau franceze, sau, mai incoace, olandeze sau nord europene, cert este ca Uniunea Europeana nu isi gaseste drumul de urmat.
Actualul statut al UE, acela de coalitie foarte heteroclita de state-natiuni,  este marcat de divizare de interese si, finalmente, de neputinta in reglarea unei conduite si stabilirea unor decizii.
Asa apare, din nou, ambitia marilor puteri de a fi nucleul dur, "cercul dintai' al uniunii, in jurul caruia sa graviteze alte cercuri cu state mijlocii si mici, cu drepturi si raspunderi mai joase.
A spus-o franc, direct si fara ocolisuri Francois Hollanade (candidatul socialist la alegerile prezidentiale din Franta de anul viitor) si, probabil, viitorul presedinte al Frantei. In recenta dezbatere cu contracandidata sa, la "primarele" socialiste,  Hollande nu s-a ferit sa arate raspicat si foarte determinat: "Europa nu poate sa continue asa" (n.n.:  in raport cu solutionarea crizei economice din Grecia), in plan politic. "Europa celor 27 va ramane cum este,  o confederatie, dar trebuie sa se constituie, in interiorul sau, un centru de avangarda, format din  Franta si Germania". 
Ideea nu este deloc noua si nici originala. Dimpotriva, este veche precum cea a Statelor Unite ale Europei. In varianta secolului XXI.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

China - cel mai mare creditor al lumii

China nu este doar cea mai populată ţară din lume si cu economia cea mai dinamică, dar, iată, informaţia publicată de Financial Times este titrată pe prima pagină de toate agenţiile de presă: China este cel mai important creditor din lume, întrecând până si Banca Mondială. Anul trecut, Trezoreria (ministerul finanţelor) americană confirma faptul ca Japonia a fost detronată de către China în ceea ce priveste detinerea de titluri de trezorerie, plasându-se pe locul intâi la investiţiile în datoria SUA. China cumparase, la 31 decembrie 2009, bonduri americane în valoare de aproape 900 miliarde USD, faţă de numai 766 miliarde USD cât deţinea Japonia. Aceasta era ştirea de anul trecut, deci, cand China a fost declarată cel mai mare creditor atat al guvernului SUA, cat si al institutiilor financiare sponsorizate de Casa Alba, respectiv Fannie Mae si Freddie Mac (ce sonoritate au aceste banci in criza "subprime"). De unde provin resursele Chinei? Din rezervel...

Căderea Egiptului

Maghrebul arab este in degringolada. La aproape o luna si o saptamana de la fuga dictatorului tunisian, Ben ali, Piata Tahrir (Libertatii, in limba araba) din Cairo "elibereaza" Egiptul. Miile si zecile de mii de protestatari, zi si noapte, au pus atata presiune incat puterea nu a mai rezistat. Presedintele Hosni Mubarak si-a data demisia, dupa ce cu o seara inainte credea ca face concesii strazii, prin transferarea unei parti a prerogativelor catre vicepresedintele tarii. Egiptul a aruncat "tirania" la cosul istoriei. Impactul acestei revolutii este cu totul altul decat cel din Tunisia. Egiptul este cea mai mare, cea mai influenta tara din Maghebul si Mashrekul (vestul si estul) arab. Egiptul a fost, dupa caderea imperiilor, "farul" civilizatiei arabe moderne. Nimic in regiune nu s-a realizat, din punct de vedere politic, diplomatic sau economic fara stirea si acordul Egiptului. Nici "unchiul Sam" nu facea nimic fara consultarea tarii piramidelo...

Frunza doamnei Udrea şi TVA la alimente

Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector. Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a înfăşura alimentele de baştină cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si cealălătă sunt doar niste năstruşnicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru.   Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza. Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% d...