Treceți la conținutul principal

Traian Băsescu, ca un băiat de prăvălie


Postarea facebook a filmuleţului in care Traian Băsescu îşi ia adio de la PDL este una dintre cele mai neaşteptate reacţii ale unui şef de stat dintr-o ţară civilizată. In cămaşă dungată si in vestă de pvc, Traian Băsescu arăta pe facebook ca un băiat de prăvalie supărat pe propria clientelă. Clientelă care îi mai dădea un ciubuc si, dintr-o dată, nu mai vrea. Ce suburban, ce monstruos pentru un  şef de stat european. Numai in   republicile tribale din Africa se mai intamplă aşa ceva. In plus de asta este o încălcare grosolană a prerogativelor constitutionale: Băsescu nu avea ce căuta intr-un congres de alegeri al unui partid politic si, cu atât mai mult să intervină făţiş pentru una dintre taberele aflate in lupta politică.
După ce dimineaţa îşi îmbraţişa partidul (Partidul Democrat) cu gândul că îşi va aşeza pupila (Mme Elena Udrea) pe postul care să îi fie confortabil lui,   Traian Băsescu se supară crunt seara, când numărătoarea voturilor de la Convenţia Naţională a PDL nu îi este favorabilă.
Traian Băsescu îşi dă, din nou, arama pe faţă, arătându-ne un personaj debusolat, fără orizont politic, fără strategie, aşa cum îl ştim dintotdeauna. El este şi rămane omul-fractură, omul ad-hoc, personajul politic neînduplecat cu el însuşi si cu cei care nu îi sunt la inimă. De această dată, însă, a făcut-o lată. Reuşeste să arunce puternica sa lovitură de cawboy politic în plexul partidului care ia stat la picioare mai bine de zece ani, de când T.B  l-a umilit, prin aceleaşi proceduri fanariote pe Petre Roman.
PDL este, începand din 24 martie 2013, un partid ce nu mai contează pe eşichierul politic al României. Sunt toate şansele ca partidul să dispară odată cu alegerile europarlamentare de anul viitor. De remarcat că, la această “performanţă” are contribuţie si Teodor Stolojan, cel care, in  2008, a  fost “îmbolnăvit” psihic de Traian Băsescu pentru ca acesta din  urmă sa preia puterea şi să devină preşedintele României. Alăturându-se moţiunii Vasile Blaga, Teo Stolojan a  dorit cu tot dinadinsul să se răzbune pe Traian Băsescu si pe camarila sa, cea care l-a pus in umbră, in ultimii ani, transformându-l in   simplu personaj de garderobă. Sorin Frunzăverde, iniţiatorul alipirii PDL la familia PPE, a dat semnalul degringoladei care se petrecea in PDL si cel care l-a înfruntat deschis pe Traina Băsescu. Totul in politică se plăteşte. T.B. l-a îngenunchiat pe Sorin Frunzăverde, izolându-l in colţul tarii, la Caraş-Severin, iar in preajma  alegerilor parlamentare  si a marii confruntări din PDL, S.F. ia dat lovitura de graţie lui T.B.
Dintre toţi, cel mai mult de pierdut are Traian Băsescu. Mai întâi că este un   om politic izolat, singuratic, fără anturaj si fără perspectivă. Este greu de spus că tineri promitatori ai PDL, precum Cristian Preda, Sever Voinescu s.a. se vor alipi de un lider fără alură si fără potenţial. Pentru ca asta este acum T.B.: un  om politic fără  nicio pretenţie de a juca un rol pe scena politică a ţării. Numai o greşeală din partea USL, respectiv, o nouă incercare de a-l suspenda i-ar putea reda suflul si regenera spiritul de luptă.
Adio PDL!. Adio Basescu!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in