Treceți la conținutul principal

Europa dezbinata, Romania marginalizata (2)

La inceput de saptamana, entuziasmul franco-german din 9 decembrie s-a estompat. Bursele de valori au avut o alura deloc incurajatoare. In marile capitale europene, indicii au luat-o mult in jos. Cea mai semnificativa, din zona noastra, este Varsovia unde bursa a "cazut", astazi, luni, cu 2,34%. La randul lor, agentiile internationale de rating  nu dau nicio sansa durabila  "acordului" de la Bruxelles si asteapta noi "socuri" in zona comunitara.
Intrun lung interviu acordat ziarului Le Monde, presedintele Frantei incearca sa dea cele mai confortabile explicatii la "efortul"dualismului franco-german de a salva euro si, odata cu ea, de a sprijini viitorul UE. Insa N. Sarkozy este ne-echivoc in multe pasaje, cum este si acesta: "Trebuie sa fie clar ca o alta Europa este pe cale de a se naste: aceea a zonei euro, unde cuvintele hotaratoare vor fi convergenta economiilor, a regulilor bugetare si a fiscalitatii."
Monsieur Sarkozy nu vorbeste nici de Uniunea Europeana, nici de Europa celor 23 sau 26. Cuplul franco-german a dorit sa inchege in regului clare Europa zonei euro. Sau Europa primului cerc. Sau Europa de prima viteza. Restul  este/va fi Europa celei de-a doua viteze (secundare). Europa din cercul al doilea.  
Cum va fi creata Europa zonei euro? In doi pasi. Pana la Craciun, forurile de la Bruxelles vor pune la punct continutul juridic al acordului agreat (nu semnat!) la Bruxelles la 9 decembrie a.c., iar pana la sfarsitul lunii martie 2012 Europa zonei euro va avea un nou tratat, de buna  guvernanta  economica. Statele care nu sunt in zona euro pot adera la acest tratat. Cu conditia ca parlamantele/ autoritatile legislative sa acepate aderarea.
Clar ca buna ziua. La Burxelles, in joc a fost soarta zonei euro. Aceasta va fi reglementata de un nou tratat.
Cartea jucata de Merkel si Sarkozy nu este agreata peste tot. Opozitia din Franta spune clar ca este impotriva si daca va fi ales un nou presedinte, acesta va schimba tratatul SarkoMerkel. In statele din cercul II al UE lucrurile par a fi complicate si mai mult. In Polonia doua partide parlamentare se opun documentului de la Bruxelles. La Budapesta, premierul Viktor Orban (care a acceptat, ca si Cehia si Danemanrca, in  ultimul moment intelegerea ) spune ca va consulta parlamantul. La fel va fi si la Praga.
Doamna Merkel, la randul sau, va cere, miercuri, din nou, avizul Bundestagului.  
Pe piata politica din Romania, presedintele Basescu hipnotizeaza asa-zisa putere si manipuleaza asa-zisa opozitie dupa cum viseaza noaptea. Vrea neaparat sa modifice Consitutia dupa chipul si asemanarea vointei sale, avand ca pretext intelegerea de la Bruxelles de saptamana trecuta. In  fata falsului sau tupeu: sunteti impotriva intereselor europene ale tarii?, opozitia baga capul intre picioare si  baiguie tot felul de aiureli, in loc sa raspunda clar ce trebuie. Anume ca viitorul tratat este al zonei euro, iar prevederile sale nu sunt obligatorii din start Europei din zona a II-a. 
In orice caz, Constitutia nu poate fi obiect de tranzactionat pe decizia de la Bruxelles din 9 octombrie a.c., la care dl Basescu a aderat cu de la sine putere. Daca se va intampla ceea ce isi doreste dl Basescu, Romania va ramane marginalizata pe o lunga perioada de timp in  sfera inca nedefinita a zonei nedezvoltate a Uniunii Europene.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in