Treceți la conținutul principal

Vive la France! Bucureşti, fruntea sus!

Ziua Franţei aduce multe sentimente de simpatie pentru Paris si pentru autorităţile franceze care au influenţat, chiar determinat, destinele României în ultimele două secole.
A privi, astăzi, relaţia româno-frnceză doar prin prisma istoriei mai mult sau mai putin recene, mi se pare a fi o eroare. Din partea politicienilor, in primul rand. Cei chemaţi să dea semnalul de independenţă, demnitate şi egalitate între state, mai ales fiind ele membre cu aceleaşi drepturi in Uniunea Europeană.
Victor Ponta este primul şef de guvern român, de dupa 1989, care a înţeles acest lucru. Nu doar ca intro jumătate de an a reuşit performanţa unei duble vizite la nivel gvernamental (el, in februarie 2013, la Paris, J.M. Ayrault, in iulie 2013, la Bucuresti), dar a relansat şi busculat parteneriatul strategic româno-francez, punând bazele unei colaborări solide.
România are încă multe de învăţat de la Franţa, în majoritatea sectoarelor economice, culturale si sociale. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fim cu capul plecat. Nici Franţei, nici Germaniei, nici Olandei… Nimănui. Dovedim destule capabilităţi inovative pentru a ne păstra demnitatea si identitatea. Faptul că premierul francez a avut ocazia să viziteze Central de cercetări al Renault-Dacia de la Titu, una dintre cele mai înalte unităţi tehnologice în materie de creaţie şi inovare auto din  Europa credem ca a lăsat o bună impresie. Filiala franceză, Dacia, a Renault, este cea mai dinamică a grupului franco-japonez. Sunt domenii unde îi “batem” de la distanţă pe francezi. Cum ar fi domeniul IT, unde multe companii franceze au delocalizat în favoarea României.
Urmând exemplul Franţei, Guvernul României are nevoie de un suflu nou. Premierul Victor Ponta este obligat să aibă curajul de a împrospăta echipa guvernamentală, cu figuri tinere si energice, cu persoane care sunt educate în spiritul Europei secolului al XXI-lea. Or, din acest punct de vedere, ce putem astepta de la nişte “vehicule” îmbătrânite şi “expirate” intelectual, fără înţelegerea mecanismelor dinamicii europene. De exemplu, cu o doamna Mariana Câmpeanu, la Ministerul Muncii, cu ministrul de interne ce nu poate inspira incredere chiar de la prima vedere, cu ministrul economiei care nu are decât viziunea metaforei, nu a pragmatismului perspicace pe care il presupune Europa economica  si dinamismul businessului acestui secol.
Premierul Ponta are nevoie de un  suflu nou, de tipi precum Dan Şova, de alti tineri care nu sunt “pregătiţi” pentru fotolii călduţe sau titluri de demnitari.

Curaj Bucureşti! Nu eşti mai prejos decât alte capitale est-europene sau “copilul” pricăjit nici al Parisului nici al Berlinului, nici al nimănui.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in