Treceți la conținutul principal

O naţie fără vlagă

Luati cu necazurile cotidiene, nu mai avem vlaga de a gandi si actiona in  deplinatatea puterilor mintii.
Un razboi propagantistic uluitor de ametitor se desfasoara din cele doua palate - Cotroceni si Victoria - contra natiei romane.
Fiecare interventie publica a presedintelui, secondat de primul ministru, este plina de insinuari, amenintari, mai mult sau mai putin voalate, fapte si acte contra vointei majoritatii.
Oare, peste tot, in lumea democratica, se intampla astfel. Desigur, NU. Iata:
Acum vreo trei saptamani, intrun mic orasel din Franta a disparut o tanara, vinovatul prezumtiv al actului fiind un individ "abominabil", care nu demult fusese eliberat din puscarie. Presedintele Nicolas Sarkozy nu s-a putut abtine de a critica justitia pentru "laxismul" de care a dat dovada. Corpul magistratilor a reactionat deindata, afirmand ca "pozitia" sefului statului reprezinta imixtiune in treburile interne ale altei puteri. Sindicatul magistratilor a solicitat scuze din  partea presedintelui si a ministrilor sai. Cum acestea intarziau, salile de judecata din regiunea in  cauza au devenit inaccesibile. Acum, aproape intregul corp al magistratilor este in greva.
Un sondaj de opinie arata ca cca 65% dintre cetatenii Frantei sustin protestul. Francezii au putere de discernamant. Natiunea este puternica. Presedintele a pierdut pariul in  incercarea de a critica "justitia" pentru a casiga "baza", in perspectiva alegerilor prezidentiale. 
Ce se intampla in Romania? Sa ne amintim aceste fraze: "“Nu există niciun stat al UE în care justiţia să fi făcut atât rău ţării pe care o reprezintă precum cel din România. Ideea că eşti un Dumnezeu nu poate funcţiona şi nu o acceptă nimeni". Ele au fost rostite nu de vreun dusman istoric al neamului romanesc sau de vreun "fanatic" dintrun alt continent. Patentul este calificat si original: Presedintele Traian Basescu.
Cum a reactionat corpul magistratilor la aceasta jignire incalificabila? Poate au fost cateva voci de protest  in  surdina. Mai mult nu.
Cum au reactionat cetatenii romani? Nicicum. Nepasatori. Nimeni nu a auzit, nimeni nu a vazut (declaratia a fost facuta la televiziunea publica).
Acesta este un singur exemplu din   nenumaratele in  care Seful Statului isi umileste, prin ocara si dispret, conationalii. 
Profesorii au fost jigniti  in fel si chip. Si ei si medicii. Au fost chiar "invitati" sa plece care pe unde vor in lume, pentru ca sunt "liberi", daca nu le convine in propria tara. 
Cum am reactionat, fiecare in  parte si toti la un  loc. Cu nepasare!
Suntem o natie fara vlaga!

Comentarii

  1. Doar aparent, cu siguranta ca in masa de romani exista valori care pot scoate tara din criza, adica elita intelectuala autentica, care are si datoria morala cat si obligatia profesionala (altfel la ce sunt buni?) pentru a nu se mai cobora sa culeaga ce le arunca guvernul, ci aceasta elita trebuie sa preia conducerea tarii,asa cu s-a 'intamplat" in toate tarile prospere, iar o particularitate pentru Romania ar fi si reantoarcerea la firul istoric intrerupt (la Monarhie) , sistem care este dovedit (inclusiv prin Spania) ca este cel mai democratic, adica asigura cele doua deziderate primordiale ale democratiei, si anume prosperitatea economica generala si justitie si echitate sociala, si pentru cel mai umil cetatean.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in