Treceți la conținutul principal

Roşia Montană înroşeşte spiritele şi interesele de grup

De aproape două săptămâni, Piata Universităţii din Bucureşti s-a transformat, ar zice unii,  întrun forum al tineretului ecologist, dar si al unor interese greu de descifrat la prima vedere. “Puhoiul” de fete si băieţi (unii nevorbitori de limba română) aflaţi pe caldarâmul din centrul Bucureştiului până spre dimineaţa,  strigând sloganuri pe care cei mai mulţi nu le înţeleg sensul pare, deci, de mirare. Aşa am crezut de la inceput, dar nu aveam dovezi.
Până astăzi, când, pe siteul cotidianul.ro a apărut un articol virulent la adresa primului ministru si a guvernului de la Bucureşti care încurajează exploatarea aurului de la Roşia Montană prin compania canadiana Rosia Montana  Gold Corporation în actionariat (majoritar pentru canadieni) cu MinVest Deva (o companie vetusta a statului comunist). Articolul, de fapt un interviu prefăcut, este al dlui dr.  Raul Mureşan de la  Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie (IRST) (!?). IRST-ul acesta este o firmă privată, de fapt o asociaţie non-lucrativă,  alcătuită dintr-o grămăjoara  de  specialişti  “răzvrătiţi” de la Cluj-Napoca ce nu aveau chef să muncească în alta parte. “Institutul” reprezintă, precum spune chiar siteul său, o alcătuire de preocupări eterogene si pompos denumite, care nu au de-a face cu Roşia Montana si cu aurul ei.  Iată care sunt directiile IRST: Informatică şi tehnologia informaţiei; Neuroştiinţe, inteligenţă artificială, ştiinţe cognitive, robotică; Matematică, în special matematică aplicată;  Modelare teoretică şi computaţională în diverse domenii ale ştiinţei; Studiul sistemelor complexe; Ştiinţe sociale; Ştiinţele Pământului.  Dr. Raul Mureşan este, ce credeţi? Este tocmai cercetător la Centrul de Cercetări Cognitive şi Neuronale (!?), pe care l-a infiinţat acum câţiva ani, dupa ce a fost “expediat”  din Germania, unde lucrase ca programator IT. Raul Mureşan cică  “explorează creierul prin intermediul datelor înregistrate experimental la oameni”. Cum o face numai dlui stie, pentru că între pasiunule sale (cităm din CV său:  automobile, îngrijirea animalelor si dresajul de câini, istoria antică și descoperiri) apare si politica guvernului în materie de exploatări miniere.
In respectivul interviu pe care îl promovează pseudo-cotidianul on line cotidianul.ro, dr. Mureşan este supărat mai ales pe “minciuna”  lui Victor Ponta, care ar fi spus că la Roşia Montană s-a folosit cianura în extragerea aurului. Aici are dreptate. La Roşia Montană nu a  existat o bază tehnologică pentru prelucrarea chimică a rocilor în care se inglobează “nisipul” de aur. Ei si? Minereul a fost prelucrat intro uzina de la Baia Matre (capitală de judet cu peste 100 mii locuitori) care a dat faliment in urma “dezastrului” ecologic din anul 2000. Atunci, unul dintre  iazurile de decantare (niste “lacuri” in care  se scurg reziduurile de la uzina de extracţie, ca şi la cupru)  s-a fisurat si s-au scurs nămoluri ce au afectat fauna pe unele cursuri de apă.
Prietenii noştri unguri de-abia au aşteptat să ne reclame peste tot că am poluat Tisa şi pusta maghiară. Extrapolarea deşănţată pe care autorităţile de la Budapesta si organizatiile aferente au facut-o întâmplării de la Baia Matre nu le-a priit, pentru ca Cel de Sus le-a arătat cât de slabi şi vulnerabili sunt ungurii la acest capitol (al ecologizării). In octombrie 2010,  prin revarsarea unui mare volum de reziduuri toxice de la o uzină de fabricare a oxidului de aluminiu, situată nu departe de Budapesta, s-a produs o mare catastrofă naturală soldată cu moartea a cca o duzină de oameni, ştergerea vietii în câteva sate limitrofe si poluarea apelor Dunării, inclusiv pe tronsonul Serbia, Bulgaria, Romania.
Atunci, guvernul de la Bucuresti  a tacut malc, nu a reclamat la nicio “poartă”, asa cum face deobicei. Acum, cand fete si băieţi protestau prin centrul Bucurestiului contra exploatării aurului la Roşia Montană, membri au executivului de la Budapesta au ridicat iarăşi vocea.

Rosia Montana trebuie să reprezine prima acţiune de amploare de reînviere a mineritului din România

Este normal, am zice, în condiţiile în   care România este printre cele trei-patru state din UE care au zăcăminte mari aurifere (şi nu numai), exploatabile cu noile tehnologii. Iar noile tehnologii presupun utilizarea cianurii, ca factor separator al minereului de aur din roca extrasă la suprafaţă prin decopertare. Pentru că s-a făcut atâta caz pe subiectul cianurii, iată ce spune European Association of Mining Industries, Metal Ores & Industrial Minerals (Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, Minereurilor şi Mineralelor Industriale): Cianura este folosită în prezent în sute de operaţiuni industriale în lumea întreagă şi la fabricarea multor produse de larg consum. Este un compus unic care, datorită caracteristicilor sale deosebite, este folosit în industria chimică, alimentară şi metalurgică. Tehnologia pe bază de cianură este folosită în condiţii de deplină siguranţă în aproximativ 400 de mine de aur din întreaga lume, inclusiv în celemai moderne mine de aur din Europa, inclusiv în Finlanda şi Suedia.  În plus, legislaţia UE a creat o structură legislativă strictă pentru a asigura folosirea în deplină siguranţă a cianurii

 Cianura este folosită în multe sectoare industriale din UE. Pe plan mondial se produc 1,6 milioane de tone de cianură, dar numai un procent de 13% din cantitatea totală se foloseşte pentru prelucrarea aurului. În cele 27 de state ale UE (inclusiv Germania, Marea Britanie, Belgia şi Republica Cehă) se produc 167 000 de tone de cianură, iar în pofida anumitor păreri, cianura este un produs chimic folosit pe scară largă în UE. Un procent de aproximativ 87% din producţia de cianură se foloseşte în alte sectoare industriale decât industria minieră şi se foloseşte la fabricarea vitaminelor, bijuteriilor, adezivilor, componentelor calculatoarelor, materialelor izolatoare neinflamanbile, cosmeticelor, produselor din nailon, coloranţilor, medicamentelor, plexiglasului etc

Aşa cum arăta Comisia în Comunicatul referitor la desfăşurarea în deplina siguranţă a activităţilor miniere: „Ar trebui să remarcăm faptul că în prezent folosirea cianurii este metoda preferată, atât din raţiuni de siguranţă a mediului cât şi din raţiuni economice, pentru procesarea aurului din minereu şi este o practică curentă în întreaga lume (COM (2000) 664 final). • Directiva UE referitoare la gestionarea deşeurilor miniere (2006/21/EC)din martie 2006 permite folosirea cianurii stabilind limite stricte în ceea ce priveşte concentraţia cianurii în iazurile de decantare. Această directivă stabileşte concentraţia maximă de cianură din iazurile de decantare care se reduce pentru minele existente de la 50 ppm din mai 2008, la 20 ppm din mai 2013 la 10 ppm din mai 2018. În privinţa minelor noi concentraţia maximă admisă este de 10 ppm din mai 2008. Prin urmare, UE a adoptat cele mai stricte limite din lumea întreagă în privinţa concentraţiei cianurii din iazurile de decantare. • Directiva UE privind prevenirea în totalitate şi controlul poluării (IPPC, 96/61EC) defineşte conceptul de „cea mai bună tehnică disponibilă” (BAT). Producţia de cianură este inclusă de respectivul document BAT la capitolul produse chimice anorganice. Mai mult, producţia de cianaţi şi izocianaţi este reglementată de Directiva IPPC, care impune implementarea BAT şi stabileşte limite pentru emisiile de cianuri în aer şi apă. În plus, un document BAT pentru managementul deşeurilor miniere, inclusiv tratarea aurului cu cianură, a fost redactat sub auspiciile Directivei IPPC. Acest document BAT reglementează depozitarea cianurii în instalaţia de preparare a minereurilor şi luarea măsurilor necesare pentru prevenirea emisiilor din instalaţia de gestionare a
deşeurilor.
Faţă de cele de mai sus, am zice ca protestele de strada din Bucureşti nu prea au legatură cu proiectul de lege prin care guvernul vrea sa reglementeze exploatarea minereului de aur prin cianurare la Roşia Montană. Din păcate nu ne grabim să spunem asta pentru că:
-Romania are printre  cele mai mari zacaminte si resurse de exploatare a aurului din Europa si asta nu “dă bine” pentru alte state;
-în prezent sunt exploatabile şi concesionate patru situri de aur, respectiv: perimetrele Certeju şi Băiţa Crăciuneşti, judeţul Hunedoara, Roşia Montană/Alba si Baia Mare, care derulează însă un alt tip de proiect, de recuperare a unor reziduuri miniere aflate în iazuri de decantare.
Rezerva de aur a Băncii Naţionale a României (BNR) este de cca 103 tone. Ea ar fi putut creşte an de an daca BNR nu ar fi “pierdut” avizul de certificare a lingourilor (acţiune premeditată a lui Mugur Isărescu). Paradoxal, începand cu anul 2000, acelaşi  Mugur Isarescu, in calitatea sa de guvernator al BNR si prim ministru al României  a  renunţat la achiziţionarea de aur autohton şi a atribuit licenţa de exploatare de Minvest Deva lui Gold Corporation.
Dacă, acum,  Guvernul României condus de Victor Ponta va ceda presiunilor pe care le manifestă în stradă hoardele de tineri manipulaţi de cine ştie cine, atunci va pierde mult din autoritatea pe care şi-a câştigat-o în aceşti doi ultimi ani şi va intra pe o pantă sigură de sfârşit prematur al guvernării.
Roşia Montana Gold Corporation cu participaţiunea statului român trebuie să reprezine prima acţiune de amploare de reînviere a mineritului din România.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in