Treceți la conținutul principal

Traian Băsescu, expert în manipulările Roşia Montană

Calificativele pe care oameni de rând, cât şi politicieni sau jurnalişti i le-au adresat domnului Traian Băsescu sunt mai prejos decât orice caracterizare negativa ce îi poate fi adusă unui preşedinte de republică, de stat, în acest început de mileniu trei. România a avut multe exemplare de politicieni mitocani, de politicieni inculţi, de politicieni avari, de politicieni mincinoşi, de politicieni abuzivi, interesaţi numai de sine şi de familia sa. Traian Băsescu face parte, însă, din panoplia restrânsă a celor din “colegiul”  manipulatorilor statului român. In  epoca modernă a României nu s-a mai întâlnit un oficial care să aibă aceasta extrem de pacatoasă calificare de a manipula masele şi a îngenunchia din  răutate interesele naţionale, aşa cum o face de ani de zile acest om, ales preşedinte al ţării.
Cazul Roşia Montană este la fel de expresiv, aşa cum au fost toate în care Traian Băsescu a fost implicat.
Am adunat, mai jos, câteva dintre declaraţiile sale. Sunt edificatoare pentru stilul machiavelic în care T.B. încheie “epoca” cea mai mincinoasă şi murdară din politica românească:

Traian Băsescu: O decizie privind Roşia Montană se va lua în CSAT
Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca asteapta rezultatul expertizei in cazul proiectului minier de la Rosia Montana, iar o decizie se va lua in CSAT, in functie de rezultatul acesteia. "Astept rezultatele expertizei (in cazul Rosia Montana - n.r.) si, in orice caz, nu eu voi fi cel care ia decizia, subiectul va fi in CSAT, cu expertiza pe masa"
2 ianuarie 2010/Canalul OTV
18. august 2011, Agerpres

Traian Băsescu: Proiectul trebuie făcut! Ungaria?  Nu are ce avize să dea pentru proiectul de la Roşia Montană, România este un stat suveran
Traian Băsescu îşi afirma punctul de vedere in privinta proiectului minier de extragere a aurului de la Rosia Montana, care a starnit atatea dispute: “trebuie facut”, insa “cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”. Ungaria?  Nu are ce aviz sa dea pentru proiectul de la Rosia Montana, Romania este un stat suveran.
“Cred ca proiectul Rosia Montana trebuie facut. Romania are nevoie de el, cu conditia sa fie renegociate conditiile de partajare a beneficiilor din operarea zacamintelor de aur si argint de la Rosia Montana. Ma uitam la pretul aurului in ultimii cinci ani: acum cinci ani pretul aurului era 600 de dolari uncia, astazi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca pana la sfarsitul anului sa depaseasca 2.200-2.500 uncia. (…) Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o puna in valoare? Pentru ca recolta asta nu este nici a ONG-urilor, nu este nici a Ungariei, care nu stiu ce avize trebuie sa-i dea României. Nu trebuie sa-i dea niciun aviz. Suntem inca stat suveran”, a afirmat seful statului, la Sulina, la o tabara de vara organizata pentru tinerii romani care traiesc in diaspora, potrivit Agerpres.
“Pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana. Eu am fost acolo de trei ori. Am sustinut si sustin proiectul, la fel cum sustin orice tip de dezvoltare industriala”, au fost cuvintele lui Traian Basescu.
18. august 2011, Agerpres

Traian Băsescu: "Proiectul Roşia Montană stă îngropat din cauza laşităţii politicienilor"
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Rosia Montana, ca e un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si in campania electorala.
Seful statului pare ca da sfaturi gratuite si pretioase companiei canadiene Gabriel Resources. "Eu sunt un sustinator al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri, si in campania electorala am fost aici, la Rosia Montana", a afirmat Basescu in timpul vizitei facute in cariera din localitate.
El le-a sugerat reprezentantilor companiei miniere sa gaseasca modalitati sa prezinte proiectul pe televiziunile nationale.
"Romania trebuie informata. Populatia nu e vinovata ca e reticenta, pentru ca e neinformata. V-as recomanda sa investiti mai mult in transferul de informatie", a spus Traian Basescu.
Presedintele a adaugat ca proiectul minier de la Rosia Montana este explicat, de cele mai multe ori, de catre persoane care nu stiu ce inseamna acest proiect si care poate nici nu au fost la Rosia Montana. Seful statului a spus ca Romania trebuie sa-si relanseze "mineritul nesubventionat".
4 septembrie 2011, Mediafax

Traian Băsescu: In perspectiva imediată se prefigurează procese extrem de costisitoare
"În momentul de faţă, România nu mai are resurse de a crea locuri de muncă, decât dacă privim cu responsabilitate la reluarea activităţii de minerit. Datorită demagogiei si laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din 1997, iar în perspectiva imediată se prefigurează procese extrem de costisitoare", a declarat Băsescu.
"Aş ruga pe înalţii demnitari ai statului român, pe prea-cinstiţii ziarişti şi pe prea-cinstiţii patroni de presă să meargă la Roşia Poeni şi la Roşia Montană pentru că par a plânge de grija mediului. Eu i-aş invita să vadă ce e acum la Roşia Poeni şi la Roşia Montană ca nivel de poluare şi să constate acum dacă de pe urma exploatării de către stat a acestor resurse ceea ce avem acolo înseamnă protecţia mediului. Sigur sunt un susţinător al poziţiilor care vizează exploatarea resurselor cu maximă protejare a mediului. România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare singura soluţie", a spus preşedintele.
10 aprilie 2012, Mediafax

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este in continuare un partizan al mineritului, precizand ca promovarea prin lege a exploatarii de la Rosia Montana reprezinta o dovada de "lasitate" a Guvernului.
"Sunt in continuare un partizan al mineritului, exact din aceleasi motive: cresterea pretului pe piata cuprului, argint, aur, metale. Sa dedici o lege Rosiei Montane este un act de lasitate, nu are nevoie de lege, e suficienta o Hotarare de Guvern. E tipica neasumarea", a declarat Traian Basescu in cadrul unui interviu la Adevarul Live.
Seful statului a spus ca trebuie deschis un dialog cu societatea pe tema proiectului exploatarii de la Rosia Montana, afirmand ca nu exclude optiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.
"Trebuia sa anunte ca dezbat in guvern, ar fi perceput semnalele societatii si se deschidea un dialog. Trebuia discutat cu specialistii despre cianurare, peste tot se extrage asa.
Romania are dezavantajul ca are incidentul de la Baia Mare, pe buna dreptate societatea reactioneaza. Nu am nicio problema sa declansez un referendum national, dimpotriva. Daca nu gasim un mod de acceptare, decide societatea. Organizez un referendum: il organizez odata cu europarlamentarele", a declarat Basescu.
2 septembrie 2013, ziarul Adevarul

Traian Băsescu (antepronunţtare - n.n.): Actul normativ privind exploatarea zăcământului de la Roşia Montană va fi respins de Curtea Constituţională ''în mod categoric'' deoarece "nu e legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege".
"Marea problemă este că după ce se va face o lungă dezbatere în parlament se va constata că e o lege neconstituţională indiferent care este rezultatul ei. Pentru că nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă", a declarat, duminică, Traian Băsescu.
El a spus că legea minelor trebuia modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin lege în parlament. Băsescu a opinat că "să faci prin lege exproprieri de interes public unde este capital majoritar privat, asta e strigător la cer".
Şeful statului a subliniat că el vrea să fie "corect în toată povestea asta".
Preşedintele a fost abordat la Ţebea de un grup de localnici din Roşia Montană care aveau un afiş cu mesajul "Cianura nu e pentru Munţii Apuseni", preşedintele spunându-le că unii vorbesc strict de locuri de muncă, alţii vorbesc numai despre cianuri.
"Trebuie pus tot pachetul la un loc, adică va fi credibil acela care spune situaţia de la Roşia Montană este asta azi. Ştiţi care e râsul lumii, că problema nu-s cianurile. Problema sunt metalele grele de acolo. Cianurile se distrug chimic foarte uşor în ziua de azi. Marea problemă e ce faci cu mercurul din exploatare cât se infiltrează", a arătat Băsescu.
El a mai spus că prezentarea publică dintr-un singur unghi este o greşeală.
Întrebat de jurnalişti dacă era mai bine dacă Guvernul îşi asuma responsabilitatea în ceea ce priveşte proiectul de lege privind Roşia Montană, şeful statului a răspuns că el şi-a declarat neutralitatea publică faţă de proiect.
"Deci, nu vreau să fac aprecieri. Eu doar am semnalat că a merge prin lege în favoarea unei companii este neconstituţional şi toată dezbaterea din parlament poate fi ilegală, neconstituţională", a declarat şeful statului.
Şeful statului a mai spus că a citit raportul Academiei Române în ceea ce priveşte Roşia Montană precum şi alte rapoarte.
"În primul rând trebuie să pornim de la ce avem acolo acum", a precizat acesta.
El a spus că "problema trebuie abordată într-un pachet: realitatea de la Roşia Montană de acum, patrimoniul, locuri de muncă, metale grele şi, în cunoştinţă de cauză să spunem: asta e soluţia"

15 septembrie 2013, Agerpres

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in