Treceți la conținutul principal

Aur, aur, aur! Goana după aur a reînceput

* Franţa îşi relansează exploataţiile de aur şi metale rare
* In toată Europa, cianura stă la baza exploatării aurului
 Zilele acestea, “bătăiosul” Montebourg, ministrul francez al Redresării Productive (reindustrializării Franţei) a reuşit să îşi vadă visul împlinit: după 30 de ani, exploataţia zăcămintelor de aur, argint si alte metale preţioase sau rare urmează să fie reluată in Franţa. Tara unde ecologistii sunt atât de vehemenţi, unde presa atacă orice tentativă a unor state de a-şi dezvolta industria aurului.  Franţa a fost “ţara aurului”, exploatatiile sale recente, inclusiv în cariere de suprafaţă, lăsând rani greu de suportat mediului înconjurator. A se vedea, in acest context, rămăşitele exploataţiei realizate la începutul anilor ’90 de către o filială a concernului TOTAL, care a lăsat în paragină un lac plin de cianură şi 300 000 m.p de teren contamint cu cianură. Prospecţiunile actuale se desfasoară pe o suprafaţă de 205 km pătrati si sunt situate în  apropierea fostei exploataţii de la Rouez-en-Champagne (Sarthe). Viitoarea exploataţie va avea un impact asupra a cca 17 comune din nordul Franţei.
Producţia de aur si argint va fi relansată de o firmă de “apartament” (şi în Ftanţa sunt, nu doar in alte state) cu 5 angajaţi, dar capitalizată de un mare concern australian.
Reluarea exploatării de cupru, aur, argint si alte metale are loc in condiţiile în care resursele minerale reprezintă, pentru mai toate statele care au zăcăminte, un suport important pentru creşterea economică, pentru diminuarea şomajului si pentru stabilitatea pe termen lung a economiilor naţionale. Aşa face Franta, acum sub guvern socialist, aşa face Germania, aşa face Polonia, care nici nu vrea să audă de resursele regenerabile de energie (vânt, soare, biomasă) sau energie nucleară (proiectul amibiţios al premierului Tusk în  domeniu este, se pare, abandonat sine-die).
Aşa trebuie să facă si România. Pentru că are resurse si zăcămintele sale cunoscute ar putea să o propulseze între primele state cu minerit dezvoltat si profitabil.
In ce priveste mult discutata  chestiune a cianurii (leit-motivul unor ong-uri bucureştene plătite din fonduri obscure),  ei bine încă din 2010,  Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere dădaea publicităţii expertiza sa şi comunicatul CE privind utilizarea cianurii in industria auriferă. Problema fusese activată de parlamentarii unguri, în colaborare cu tovarăşii lor din grupul de la Vişegrad. Comunicatul CE spunea, negru pe alb:
-excluderea cianurii din activităţile miniere nu este justificată din punct de vedere al mediului inconjurător si cel sanitar. Legislaţia privind gestionarea deşeurilor de extracţie (Directiva 2006/21/CE) include dispozitii stricte şi precise care asigură un nivel de securitate necesar;
-excluderea cianurii din procesul de prelucrare minieră ar determina închiderea minelor existente care operează în condiţii de securitate;
-companiile care derulează operaţiuni de extractie a aurului în Europa, reprezentate de Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, aprobă comunicatul CE si subliniază o dată în   plus că reglementările din cadul UE referitoare la utilizarea cianurii sau a unor componente de cianură în deşeurile miniere, sunt printre cele mai stricte din lume în materie de prezervare a mediului şi a sănătăţii umane.
In anul 2009.  cca 1000 tone de cianură de sodiu erau intrebuinţate, anual, în extracţia aurului în Europa, cei mai mari producăori fiind Finlanda, Suedia, Turcia, dar si unii mai mici, precum  Bulgaria,  Franţa,  Grecia, Irlanda, România. Numeroase proiecte sunt în curs de implementare în Bulgaria, Franta, Finlanda, Grecia, Irlanda, România, Slovacia, Spania, Suedia, Marea Britanie. Sectorul de extractie a aurului implica, în acel an, 16 000 locuri de muncă.
Acesta este încă un episod din “povestea aurului.

Dezbeterile din România, în Parlamnet si pe stradă, ni se par un  “effort” al impotenţei autorităţilor de la Bucureşti de  a lua o decizie care priveste utilizarea bogăţiilor naturale şi creşterea economică durabilă a ţării.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nu va mai amestecati in viata noastra !

De ani de zile, tara noastra a devenit un camp de execrabila bataie de joc a unor indivizi din interiorul teritoriului national si din partea unor rezidenti, Cei mai multi cu rang diplomatic. In ultima vreme, detractori ai Romaniei isi inmultesc vociferarile. Fie ca este vorba de starea economiei, de starea justitiei, de granitele tarii, de istoria si viitorul nostru. Desi nu mai suntem sub tutela juridica a niciunui imperiu de aproape 150 de ani, tentatia imperialista a unor state din  jurul nostru sau din departari se intensifica. Iar formele de ingerinta sunt dintre cele mai perverse. Anul trecut ma aflam in  vacanta la Sighisoara. O perla de oras din inima tarii. Proprietara pensiunii, o romanca,  fosta lucratoare intr-o fabrica cu profil tehnic ce daduse faliment, s-a reconvertit la turism. Intre alte povestioare am aflat ca fiul sau este elevul unui liceu ales din oras. Liceul este cautat pentru ca este subventionat de organizatii austriece. Mi s-a povestit ca subventionar

Tehnocratia si economia

Au trecut 75 de zile de la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos. Venirea sa la puterea executiva a tarii s-a produs in conditii pripite si oarecum obscure. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va clarifica. Inclusiv daca echipa lui Ciolos este consecinta unei conspiratii interne sau externe. Nu asta este important, acum. Important, dupa parerea noastra este modul in care Guvernul Ciolos isi indeplineste misiunea. Rolul sau declarat a fost acela de a instaura tehnocratia in societatea romaneasca. In locul democratiei politice. Este o formula vanturata de cateva decenii in sociologia si politologia occidentala. Aplicabila in societatile cu probleme, cu fracturi grave in functionarea institutiilor unui stat. Nu a fost cazul tarii noastre. Trecem si peste acest aspect. Si ne oprim la rolul pe care guvernarea tehnocrata si l-a propus la 17 noiembrie 2015: acela de a conduce tara pe o perioada limitata, cu prerogative limitate. Guvernarea Ciolos era vazuta ca o guve

Guvernarea externalizata

Dupa anumite modele anglo-saxone, marile companii isi externalizeaza activitati care, in principiu, sunt mai bine realizate de echipe specializate. Externalizam, de pilda, mentenanta trenurilor de metrou, sau contabilitatea primara, sau serviciile de salubritate. Toate aceste actiuni se iau pentru a rentabiliza, pentru a face mai competitive activitatile de baza ale unei companii sau ale unei comunitati Depasind toate inchipuirile, Romania si-a externalizat guvernarea. La 17 noiembrie 2015, treburile curente ale statului au fost puse in mana unei echipe ad-hoc, adunata de prin  toate cotloanele birocratice ale Comisiei Europene de la Bruxelles  sau din diverse huburi universitare sau manipulatoare. Sustinerea a fost solida: strada. De mai bine de un deceniu, strada, respectiv cohorte mai mici sau mai mari de indivizi strecurati prin arterele marilor orase sau pe retelele de socializare fac politica asa-zis civica. Guvernul pe care Dacian Ciolos l-a incropit cu eforturi deosebite in